„Na setkání přišlo kolem 30 majitelů svítilen a ostatním byla nějaká lampa zapůjčena. Akce měla řadu změn a úprav. Nicméně u všech účastníků byla vidět spokojenost. Začalo se kolem 16:00 a konec byl až ve 23:30," řekl Pavel Chaloupka z Krušnohorská důlní, o.p.s. Připraveno bylo celkem 56 důlních svítilen současných, ale i historických kousků.

Každý účastník měl možnost vyzkoušet si svou svítilnu v dole a poznat tak co a jak horník s danou svítilnou při své práci viděl. „Před zahájením byla trasa pochodu pozměněna a zkrácena, protože se sešlo více účastníků, než se původně předpokládalo. Z důvodu vydatného sněžení, byla další úprava provedena za pochodu. Po ukončení pochodu akce pokračovala v prostoru před štolou, kde se debatovalo nejen o svítidlech, ale také o tajemných a záhadných zajímavostech, které se občas dají v podzemí prožít. Velkým zážitkem byl pro některé účastníky a hlavně děti, průchod dolem s lucerničkou v ruce. Pro dospělé pak bylo lepším zážitkem posezení u ohně s napíchnutým buřtem na klacku," dodal Chaloupka.

Setkání pořádala Krušnohorská důlní o.p.s. společně s Offroadsafari s.r.o. za podpory města Košťany a České geografické společnosti. „Naše akce byla zařazena do tradiční celorepublikové akce České geografické společnosti „Dny geografie". Stali jsme se jednou z akcí zahrnutých do Týdne geografie Severočeské pobočky ČGS," nechal se slyšet Chaloupka. Šachta Lehnschafter v Mikulově je součástí rozsáhlého důlního komplexu na těžbu především stříbra, který byl využíván až do roku 1858. První novodobí nadšenci ho objevili v roce 1987 a začali s jeho odkrýváním. Zatím bylo objeveno 12 pater s 12 kilometry chodeb sahajících do hloubky 250 metrů.