„Byla to skutečně stylová cena, vždyť rypadla k SD neodmyslitelně patří. Rozměrnou krabici jsem dala doma mezi ostatní dárky. Během vánočních svátků se celá naše rodina pustila do skládání. Odhadem jsme modelu rypadla z 3839 kostiček a dílků s pohyblivým podvozkem a kolesem věnovali 40 hodin. Moc jsme se u toho bavili. Po společné montáži dostalo rypadlo čestné místo v dětském pokoji a obdivují ho všechny návštěvy,“ vysvětlila Vendula Přenosilová.

JEDINÝ STROJ V REPUBLICE

Funkční model z lega představuje kompaktní kolesové rypadlo. V reálu takový typ stroje známe z Dolů Bílina. Jediné kompaktní kolesové rypadlo provozované v České republice zde začišťuje hlavu uhelné sloje na posledním skrývkovém řezu.

Model kompaktního rypadla z plastových kostiček a dílků vrchol řady lego Technic nám zasvěceně popsal vedoucí odboru engineeringu Prodeco Ladislav Hanuška:

„Rypadlo má housenicový podvozek. Sestává z podvozkové části, otočné horní stavby, kolesového výložníku s bezkomorovým kolesem s osmi korečky, pásovým dopravníkem a otočně zavěšeným předávacím mostem s pásovým dopravníkem. Dobývaná hornina je po vysypání z korečku dopravována pásovým dopravníkem na kolesovém výložníku do střední části stroje, kde je předávána na dopravník na předávacím mostě. Odtud putuje na kolový dumper, který je také součástí stavebnice. Rypadlo z lega je vybaveno veškerým potřebným zařízením, jaké je běžné na skutečných velkostrojích. Detailně jsou zpracovány kabina řidiče, pochůzkové lávky se zábradlím a dokonce i osvětlení pro práci v noci. Pohon podvozku, kolesa a dopravního pásu zajišťují tužkové baterie.“

Tomáš Vrba

Poště v Novosedlicích nedaleko Teplic hrozí uzavření. Místní lidé s tím nesouhlasí a podepisují petici proti tomuto rozhodnutí.
Lidé v Novosedlicích nechtějí přijít o poštu. Sepsali petici