Jak dlouho se věnujete sledování počasí?

Sledováním počasí se věnuji zhruba od roku 2005. Tehdy jsem začal s nepravidelným zapisováním teploty vzduchu a stavu počasí. Od roku 2008 nahradila zapisování automatická meteorologická stanice, která zaznamenává průběh počasí i v mojí nepřítomnosti.

Někdo kope do míče a vy se staráte o meteorologickou stanici…

Celkově jsem na meteorologii přišel na základní škole, kde jsme měli za úkol týden zapisovat teploty v 7, 14, 21 hodin a spočítat průměrnou denní teplotu. Dalším důležitým aspektem bylo seznámení s internetem, kde jsem narazil na několik důležitých informací týkající se sledování počasí.

Je to pro vás hobby, nebo práce?

Meteorologie je pro mne koníček. Co se týče věnovanému času záleží na aktuálním počasí. Pokud se předpovídá zajímavý povětrnostní jev, jsem schopný sledovat radary a družice celý den. Pokud je týden inverze, není vlastně co sledovat, a tak nechávám stanici zaznamenávat data a já se věnuji jiným činnostem.

Počasí vás vždy zajímalo?Amatérský meteorolog Jan Pícha ze Střelné v Košťanech sleduje vítr, srážky i rosný bod

Počasí mne zajímalo již odmalička.Vzpomínám si, že jako malý jsem každé ráno v televizi sledoval sněhové zpravodajství z hor. To byly prvopočátky této záliby. K přírodě mám kladný vztah. Když je pěkné počasí, vezmu fotoaparát, kolo a vyrazím fotit krajinu. Na konci každého měsíce vyhodnocuji uplynulý měsíc. Počítám průměrnou měsíční teplotu a do statistik zaznamenávám data o celkových měsíčních srážkách, maximální a minimální teplotě, vlhkosti a tlaku vzduchu či maximálního poryvu větru.

Kolik stanic máte a kde?

Celkově mám na starosti tři meteostanice. Vlastní meteostanice je ve Střelné a na chatě v Krásné Lípě u Rumburka. Třetí meteostanice je na hradě Doubravka. Majitelem této stanice je zdejší radioklub, já tuto meteostanici spravuji. Meteostanice ve Střelné a na Doubravce jsou identické a jejich cena je kolem 20 000 Kč. Meteostanice v Krásné Lípě byla levnější. Rozšiřovat svůj park meteostanic zatím neplánuji. Mým momentálním snem je mít aktuální počasí z Krásné Lípy na internetu. Dosud je potřeba každý měsíc do Lípy přijet a stáhnout údaje z paměti meteostanice do PC a uplynulý měsíc vyhodnotit tak jako to provádím ve Střelné. Bohužel veškeré meteorologické zajímavosti mám k dispozici právě až po měsíci a to bych chtěl změnit.

Kam jdou data?

Data z meteostanic ve Střelné a na Doubravce se odesílají na moje stránky www.pocasi-strelna.cz, kde jsou aktualizovaná každých 5 minut. Data z meteostanice v Krásné Lípě aktualizovaná nejsou, k dispozici je pouze měsíční přehled počasí.Všechny tři meteostanice jsou zaregistrované v různých projektech pro amatérské meteorology, kde je možnost porovnání údajů s jinými amatérskými stanicemi.

Zajímáte se o počasí na druhém konci zeměkoule?

Počasí na druhém konci zeměkoule mě zajímá.Osobně si předávám informace přes Facebook s jedním amatérským meteorologem z USA.