Deník přináší několik rad. Pro krajské a senátní volby budou rozdílné obálky, pozor na to. Pro volby do zastupitelstva kraje bude úřední obálka šedá a pro volby do Senátu žlutá.  Pokud by někdo lístky zaměnil a vhodil do špatných obálek, půjde o neplatné hlasy. Podobně tak to bude, pokud by někdo vložil oba lístky do jedné obálky. Platit bude jen ten, který do ní bude patřit. Voliči by už měli nacházet  v poštovních schránkách své volební lístky, adresované přímo na konkrétního člověka.  „Ano, už jsme lístky dostali. Jsou v zalepené zelenomodré obálce," potvrdil Deníku Václav Jánský z Teplic.

Pokud někomu lístky nedojdou v nejbližších dnech, může se obrátit na obecní úřad. Ten má totiž povinnost doručit lístky nejpozději tři dny před volbami. Pokud však dojde k chybě a volič lístky nedostane, nemusí zoufat. Zákon samozřejmě pamatuje na to, jak takovou situaci napravit. Ve volebních místnostech bude dostatečný počet sad „náhradních" hlasovacích lístků. Informace o tom, kde bude volební místnost už visí na úředních deskách obcí a měst a nebo se zeptejte přímo na svém úřadě.

Do zastupitelstva budou vybírat voliči z jednotlivých stran. Společné volební lístky jsou pouze při komunálních volbách, a ty teď nemáme. Při volbách do zastupitelstev krajů musí volič vybrat jednu stranu a na lístku může zakroužkovat maximálně čtyři kandidáty, kterým chce dát preferenční hlas. Pro volby do senátu si vybere jen lístek se jménem kandidáta a ten vloží do žluté obálky.

Jak volit do senátu?

Mezi kandidáty do senátu Parlamentu České republiky si volič může vybrat jen jediného kandidáta. V senátních volbách nejsou preferenční hlasy. Kandidát, který získá více než 50 procent odevzdaných hlasů, se stává senátorem.

Nedosáhne-li žádný z kandidátů na 50% převahu hlasů, koná se druhé kolo voleb, které proběhne týden po kole prvním, to znamená v pátek 19. a v sobotu 20. října 2012. Ve druhém kole volí voliči mezi dvěma kandidáty z prvního kola, kteří dosáhli nejvyšší počty hlasů.

Deník bude průběh voleb na Teplicku sledovat. Výsledky přineseme hned na webu, a v tištěné podobě po víkendu.


Můžete se stát také součástí zpravodajství. Posílejte nám svoje postřehy nebo fotografie na adresu teplicky@denik.cz nebo na náš facebookový profil. Můžete také psát do diskuse pod článkem.