Existuje několik hypotéz, odkud se vzal tento milenecký zvyk spojený se zavěšováním zámků. Některé stopy vedou do Číny, jiné do Maďarska či Itálie. Římský most Ponte Milvio by mohl vyprávět, kolik váží láska, kterou si u něj již léta přísahají milenci se slovy per sempre navždy. Kde taky jinde nežli ve „věčném městě" by člověk měl věřit v nehynoucnost svých citů?

Zámky lásky jsou ale trnem v oku památkářů, kterým se nelíbí, že gesta milenců zcela neromanticky ničí chráněné památky.

Radnice měst kromě toho musejí řešit ohrožení statiky mostů. Poté co se pod tíhou železa začaly otřásat, řekly Paříž, Řím i Florencie ne zámkům na starobylých památkách a nabídli zamilovaným jiná místa, kde mohou tento populární zvyk udržovat.

Podobným způsobem k této věci přistoupila teplická radnice a v Janáčkových sadech vytvořila „zábradlí zamilovaných."

„Chtěli jsme tento zvyk trochu zkultivovat a vybrali místo, které je dostatečně romantické a kde nebude docházet k odstraňování zámků v rámci údržby zábradlí" říká Hynek Hanza náměstek primátora města Teplic.

„Janáčkovy sady jsou krásným výletním místem s vyhlídkou na lázeňské město a je hezké sem vyrazit, i kdybyste zrovna nebyli zamilovaní."