Z 10 kilo je zhruba šest litrů moštu. Postup výroby je jednoduchý: zvážíte jablka, dáte do drtiče. Vznikne hmota, kterou nasypete z lavoru do formy a přebalíte látkou. Vznikne vám tzv. buchta. Pak přijde na řadu lis. Ten je elektrický a samoobslužný. Po několika málo minutách vám vyteče do kbelíku lahodná jablečná šťáva. „Největší práci mám s úklidem. Vše důkladně vyčistit a umýt trvá docela dlouho," řekl před časem Gűnter Köhler. Kyselost a trpkost moštu závisí na použitých surovinách. Při průmyslovém zpracování se šťáva často pasterizuje. Též je možno vyrábět hruškový mošt, který je sladší, nebo vinný. Zavařený mošt je možno skladovat po neomezenou dobu, i když po čase začíná sedimentovat.(kos)

Víte, že mošt je zdrojem vitamínů a přírodních látek?

Mošt je zdrojem vitamínů, přírodního cukru, pektinů, ovocných kyselin a dalších přírodních látek. Současně má vysoký obsah vlákniny.

Jablka, a z nich vyráběný mošt, obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny.Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

- snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků

- posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh

- stabilizují hladinu cukru v krvi

- čistí střeva, posilují dásně

- kvašením jablečného moštu se vyrábí cider, alkoholický nápoj