„Skládkování a nepovolený vstup průběžně řešíme s pomocí Městské policie a Technických služeb města v rámci možností," sdělila vedoucí stavebního odboru městského úřadu Duchcov Květa Kvasničková.

V minulých dnech se strážníkům podařilo chytit jednoho hříšníka, který na vozíku přidal na černou skládku něco ze svého domu. Za své jednání byl potrestán hned dvakrát: dostal pokutu a navíc si musel přivezený odpad znovu naložit na vozík a odvézt pryč. „K objasnění tohoto případu nám pomohl i kamerový systém. V souvislosti s černou skládkou chystáme ještě určitá opatření. Konkrétní z taktických důvodů nebudeme," pronesl velitel Městské policie Duchcov Josef Hulín.

Radní v Duchcově rozhodli, že na příjezdovou cestu do areálu z Bílinské ulice nechají v brzké době nainstalovat závoru. Ta by měla zamezit vjezdu aut s různým odpadem. „Závora je levnější řešení než oplocení. Těžko se chápe, že odpad vozí všude možně po městě, když ho mohou odvézt zdarma do sběrného dvora. Někteří lidé jsou prostě čuňata," podotkla starostka Duchcova Jitka Bártová.

Areál, kde se kdysi vyráběly kočárky a hračky pro celou zemi, chřadne od revoluce. Vlastní ho čtyři majitelé. Kdokoliv by chtěl s areálem něco dělat, tak se musí nejprve vypořádat s chemikáliemi, které tam jsou. Sanace celého prostoru, to znamená vyčištění, zbourání budov (postupně je rozebírají tzv. šroťáci kvůli železu a cihlám) a likvidace sudů s chemikáliemi by vyšla na 33 milionů bez daně. Vlastníci na to prý nemají a nabídli celý areál k odkupu radnici za devět milionů. Město to odmítlo.

K bývalé TDV existuje analýza rizik. Nechal ji vypracovat Ústecký kraj. Přišla ho na zhruba 1,2 milionu korun s tím, že na zaplacení čerpal dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Kraj sám zaplatil cca 167 tisíc korun. A co analýza prokázala? Plošné znečištění podzemní vody chlorovanými uhlovodíky, chromem, polyaromatickými uhlovodíky. Podzemní vody proudí směrem k areálu společnosti Vitrablok a dále do zbytkového Oseckého potoka. „Z areálu TDV se v současnosti šíří pouze chlorované uhlovodíky a to podzemní vodou. Jejich koncentrace jsou sice zvýšené proti normálu, ale nijak dramaticky," řekla tisková mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková a dodala: „Ekologická rizika, která by mohla způsobit kontaminace z areálu TDV, jsou v současnosti minimální. Obyvatelstvu rozhodně nehrozí žádné nebezpečí."

Území závodu má celkovou plochu 3,6 ha, z toho je zastavěná plocha 33%. Závod přiléhá těsně k historické části města. Historie TDV je dlouhá a ne nezajímavá. Závod byl založen už v roce 1904 a to Pavlem Hirschem. Společnost vyráběla dětské kočárky, koloběžky, tříkolky, autíčka, houpačky atd..(kos)