Z architektonického hlediska se o zvětšení balkonů postarala kancelář re:architekti studio. Ta rovněž celou přestavbu přihlásila do prestižní soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu.

Při jednání s vlastníky bytů studio představilo různé možnosti, jak zkvalitnit bydlení. Šlo například o střešní nástavbu, komplexní rekonstrukci či doplnění výtahu.

„Po střetu s realitou dění v SVJ, několika odvolání, desítkách hodin schůzí a prezentací jsme skončili se subtilním zásahem, který však zásadně zvyšuje užitnou i tržní hodnotu všech bytů,“ sdělili porotcům soutěže.

Máte balkon nebo terasu? Zapojte je do hry a vytvořte z nich místo, kde budete relaxovat a mít přírodu doslova na dosah ruky.
Jak udělat z terasy druhý obývák: Důležité je vhodně zvolit světla i nábytek

Subtilní zásah představuje rozšíření lodžií s obtížně využitelnou hloubkou 1,1 metru na přibližně 2 metry. To vše s pomocí konzolové konstrukce. Každý byt má teď jednu souvislou lodžii namísto dvou menších. Jako důležitá se jeví skutečnost, že s výjimkou vybourání parapetů některých bytů zůstala původní konstrukce nedotčena.

Z technického hlediska jsou konzoly z ocelových svařenců opatřeny protipožárním nástřikem, ostatní ocelové konstrukce jsou žárově zinkované. Stropy nad rozšířenou částí jsou ocelobetonové, podlahu tvoří modřínová či dřevoplastová prkna. Vždy na základě přání majitele bytu. Konstrukce umožňuje dodatečné osazení zasklení.