Neustále se připomíná, jak je důležité do měst přinášet zeleň. Jak bojovat rostlinami proti stále se zvyšujícím teplotám. A pak to dopadne stejně jako vždy. Na rohu ulice vyroste skleněná kostka s vydlážděným prostorem a jedním květináčem. Ovšem jde to i jinak.

Velmi zajímavé bytové řešení.
OBRAZEM: Na drahé pozemky lze vyzrát s pomocí vody

Na Boulevard Pasteur v Paříži vyrostla takzvaná Villa M, kterou navrhli, vyprojektovali a uvedli do života odborníci z francouzsko-brazilského studia Triptyque Architecture pod vedením Philippa Starcka.

Rostliny jsou všude

Dům zaujme hned na první pohled, protože je celý pokrytý rostlinami. Jsou v oknech, na střeše, na fasádě. Poznáváme mezi nimi popínavý břečťan, trávy, ale i voňavé bylinky. Na střeše dokonce rostou ovocné stromy jako jabloně nebo fíkovníky, keře s jedlými plody apod. Je jich spousta. Jsou vysázeny ve speciálních truhlících v železné konstrukci, která je základním stavebním prvkem celého domu.

Projekt originální sauny se zrodil v hlavě Michala Čepka a jeho manželky Marie.
Skryté útočiště. Unikátní česká plovoucí sauna je ve finále elitní soutěže

O zeleň se není třeba výrazně starat. Má automatické zavlažování a vybraly se druhy, které budou snadno odolávat městskému životu a bude stačit, aby je zahradník dvakrát ročně probral, vyplel, upravil.

Villu M vyhlásil významný architektonický web ArchDaily Stavbou roku 2022.

TRIPTYQUE

Francouzsko-brazilskou architektonickou kancelář tvoří Greg Bousquet, Carolina Bueno, Guillaume Sibaud a Olivier Raffaelli, absolventi Ecole Paris-La-Seine v Paříži. V roce 2008 obdrželi cenu NAJA, kterou uděluje francouzské Ministerstvo kultury nejnadějnějším jménům mladé architektonické scény. Díky pobočkám v Sao Paulu a v Paříži, které úzce spolupracují, vytváří studio jedinečnou kosmopolitní architekturu.

Villa M přímo vybízí k tomu, aby se stala živoucím organismem. Uvnitř se totiž nachází centrum medicíny a spojení zdraví a přírody je zcela samozřejmé. Dům stojí na podlahové ploše více než 8 000 m2 a jeho součástí je i restaurace a malý hotel, co-workingový prostor či konferenční sál. Hosté tak mají nádherný výhled přes zeleň na Eiffelovu věž nebo Invalidovnu. Villa M ukazuje, že zeleň do města patří a dokáže s místem lépe spolupracovat než vysázené truhlíky před rozpálenou a lesknoucí se výkladní skříní.

Dům a zahrada - Nejčtenější magazín věnovaný stavbě rodinného domu a úpravě jeho okolí. Časopis usiluje o komplexní a nadčasový přístup k problematice a všímá si všech fází, s nimiž se stavebník a majitel domu v průběhu stavby může setkat. Titul slouží jako zdroj cenných informací a praktických rad pro všechny, kdo uvažují o bydlení v rodinném domě nebo v něm již bydlí. Časopis sleduje dění ve světovém designu a navazuje kontakty s předními světovými architekty a designéry. Jako první na trhu představuje exkluzivní realizace rodinných domů a zahrad.