Jak se včera na Pražském hradě dověděl vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček, Miloš Zeman by vetoval zákon jen v tom případě, že by zůstal ve sněmovní podobě (ta obsahovala slevu ve výši 9200 korun, ale žádné kompenzace pro regiony).

Takže sekera 130 miliard prezidentovi zásadně vadí, zatímco 110 miliard je podle něj v pořádku. Hamáček si to nemyslí, a proto zopakoval, že rýsující se senátní verzi sociální demokraté nepodpoří.

Chytrá kampaň pro vakcínu

Zato ale bez jakékoli logiky zvednou ruku pro rozpočet, který při schodku 320 miliard tento daňový výpadek vůbec nezohledňuje. Komunistům až komicky triko netrhá tato díra do veřejných financí, ale pouhých deset miliard, o něž mají oproti letošku nabobtnat finance pro armádu.

Daňový Kocourkov, v nějž jsme se proměnili, by se mohl jevit jako ojedinělý příznak doby vymknuté z kloubů. Obávám se však, že jde o nově nastolenou normu. To, co vláda aktuálně předvádí kolem protiepidemického systému PES, je totiž neuvěřitelný amatérismus, kdy ministři popírají sami sebe a nedodržují zásady, které sami nastolili. Nedivím se, že rebelie jsou na spadnutí napříč republikou.