V nich triumfovalo hnutí STAN, uspěla ODS, částečně i TOP 0, KDU-ČSD a SEN21. Propadlo hnutí ANO a totální debakl zaznamenala ČSSD. Ta neobhájila ani jedno křeslo z deseti, prohrál i její superfavorit Milan Štěch, nevyhrál místopředseda strany Michal Šmarda a sociální demokraté poprvé v historii nebudou mít vlastní senátní klub. Je to tak drtivá porážka, že k ní nemže mlčet ani nejotrlejší stranické vedení.

Ostuda pro ANO

Ostudou ovšem skončilo hlasování i pro hnutí ANO. Jediným novým senátorem bude Ondřej Feber v obvodu Karviná. Nad dosavadním senátorem Radkem Sušilem z ČSSD zvítězil těsně, ale zaslouženě. Je totiž starostou obce Stonava plných třicet let, lidé mu dali důvěru v osmi komunálních volbách. V tomto obvodě doposud vždy vyhrál sociální demokrat.

Senátní volby 9. října 2020 v Praze.
Senátní volby ovládli Starostové. Vládní strany citelně oslabily

Není bez zajímavosti, že Feber uspěl v regionu, kde v nedávném krajském klání suverénně vyhrálo hnutí ANO s Ivem Vondrákem. V dalších sedmi finálových duelech kandidáti vládního hnutí pohořeli, což je pro Andreje Babiše druhá nepříjemná zpráva během jediného týdne. K volebním výsledkům se měl ovšem postavit čelem, nikoli je uměle překrývat zbytečnou tiskovou konferencí, kde nic nového neřekl.

Vzestup STAN

Zatímco v centrále ANO v Průhonicích mají o čem přemýšlet, jinde už oslavují. Především STAN potvrdil vzestupnou tendenci a dobrou sázku na oblíbené starosty, kteří jsou ve svém okolí natolik známí, že při šestnáctiprocentní účasti v druhém kole jim stačí oslovit pár tisíc lidí, aby zasedli v Senátu. Tím jejich úspěch nebagatelizuji, je to účinná politická strategie, která přináší ovoce. Novopečenému senátorovi Marku Ošťádalovi (STAN), starostovi Nákla, navíc zajisté pomohl fakt, že je populárním frontmanem skupiny Stracené Ráj, která zpívá pouze v hanáčtině, je autorem fiktivní postavy Pepin z Hané a učebnice hanáčtiny. Kdo jiný než podobný lokálpatriot, by měl v Senátu zastupovat svůj obvod? K osmi dnešním senátorům hnutí STAN musíme ještě připočíst Zbyňka Linharta, který vyhrál už v prvním kole.

Zajímavé výhry

ODS a další pravicové strany mají radost z výhry Miroslavy Němcové v Praze 1, které do senátorského křesla pomohl i finalista Václav Hampl nevhodně útočnou kampaní. Husarský kousek se povedl senátorovi Václavu Láskovi, jenž svůj mandát obhájil a do role poraženého odsoudil Michaela Žantovského.

Volby do senátu v Kladně, II. kolo.
ON-LINE: Ve volbách uspěli Němcová či Láska. Kandidáti ANO a ČSSD propadli

Politického matadora ODS Petra Bendla na Kladensku převálcovala Pirátka Adéla Šípová, která naváže na linii svých předchůdců, otce a syna Dienstbierovy. Neomezené finanční zázemí nepomohlo králi hazardu Ivu Valentovi na Uherskohradišťsku, kde ho porazil lidovec Josef Bazala.

Vystrčil dál v čele Senátu?

Po sečtení hlasů se ihned začalo spekulovat, kdo se stane předsedou horní komory, když nejsilnější klub zřejmě bude mít hnutí Starostové a nezávislí. ODS má zájem na tom, aby pokračoval Miloš Vystrčil a ačkoli šéf STAN Vít Rakušan připomněl nepsané pravidlo, že nárok na předsedu má nejpočetněji zastoupený subjekt, svůj post Vystrčil zřejmě obhájí. Chce-li opozice za rok ve sněmovních volbách vyhrát, nesmí tříštit síly a dohadovat se o křesla. Měnit nyní obecně známého Vystrčila za jinou personu by zkrátka bylo politicky neprozíravé, ať už budou konečné počty v senátních klubech jakékoliv.