Příčin je několik:

Hrací automaty přinášejí miliony do rozpočtu obcí. Někde tedy stojí otázka natvrdo: Máme dát přednost abstraktní morálce, nebo stavbě nového domu sociálních služeb?

Stát v boji s koronavirem selhává

Klika výrobců a provozovatelů výherních strojků je bohatá a vlivná. Však její zástupci sedí přímo v Senátu a mluví silným hlasem. Leckterý zastupitel se tak ocitá v pokušení podlehnout… inu samozřejmě argumentům.

Majitelé kasin se nechtějí automatů vzdát, a tak se snaží švindlovat, jak se ukázalo v Praze. Předstírají, že provozují takzvané živé hry, tedy například black jack nebo ruletu, vedle si však zachovali svítící bedýnky.

Je tu ještě otázka filozofičtější: Oč je ušlechtilejší ruleta (tedy krom toho, že ji hrál James Bond) než automat? A proč sportka, různé stírací losy, které vám vnucují na poště? Nebo kurzové sázky? To je přece také hazard.

Velký malý Čech a velké dějiny

Pokud však věříme seriózním číslům, a to bychom měli, lidé nejčastěji propadají právě automatům. Na nich přicházejí o úspory, domy i o existenci. Hráči jsou zoufalí a trpí i jejich rodiny.

Proto je dobře hrací stroje zakázat. Bez výjimek a s konečnou platností. Vzhledem k tomu, jak mocné jsou síly působící proti, je to pro každého politika riskantní sázka. V automatu se vyhrát nedá, ale tady šance je.