Zahnutý nos, čerstvé opálení, výraz tvrdého chlapa. Kdo tohle může být? Kosovo, ne Kosovo to být nemůže, to je támhleta černovláska v modrém kostýmu, co ochotně už deset minut debatuje s novináři. Albánie? Ne, to taky ne, tam přece pořád vládne ten vysoký bývalý basketbalista, jasně, ten s tou křiklavě barevnou kravatou. Že by Portugalsko, nebo Kypr?

Příjezd politiků na neformální summit Evropské unie, 7. října 2022, Pražský hrad, Praha. Český premiér Petr Fiala
Dohodli se, že se na plynu dohodnou. Víc neformální summit EU v Praze nevyřešil

Nakonec kapituluji a podívám se přes rameno kolegyni na seznam premiérů a prezidentů, který připravili organizátoři summitu. Osmahnutý borec, vypadající tak trochu jako Arab, je hned na prvním místě seznamu. Robert Abela. Pořád nic. Takže se prostě zeptám. Malta, odvětí s úsměvem novinářka. Jasně, to je ten premiér, co je synem bývalého maltského prezidenta. Trochu se zastydím. Ale popravdě řečeno, primátorku Brna, města ve velikosti Malty, bych asi taky na první dobrou nedal.

Spojit nespojitelné

Podobně jako já na tom bylii mnozí premiéři a prezidenti, byť minimálně při obědě a večeři měli před svým jménem cedulky. Nejen o cizích zemích, ale i o cizích premiérech platí, že jednou se vidět je desetkrát lepší, než spolu jen telefonovat a stokrát lepší než o sobě jen číst…

Luboš Palata
Kde končí ta naše Evropa. Summit v Praze měl být větší

Pozoruhodné bylo, že nová britská premiérka Liz Trussová si Prahu zvolila jako místo svého prvního jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Bylo dobře, že se tu český prezident Miloš Zeman setkal s Viktorem Orbánem a srbským prezidentem Aleksandarem Vučicem. Ty mohl přesvědčovat, aby stejně jako on přešli ze spolku přátel Vladimira Putina na stranu přátel Ukrajiny.

Arméni, Azerové a Turci s Francouzi se v Praze dohodli na tom, že místo ruských vojáků bude klid zbraní monitorovat mírová mise EU. To je z hlediska putinovských plánů na Kavkaze slušný průlom.

První ze série summitů

Jasně, je tu ještě umělá zápletka s katarským emírem, ale ta nemáa neměla s pražským summitem nic společného, i když se pár lidí snaží tvářit jinak.

Naopak neformální summit EU, který po jednání Evropského politického společenství následoval, byl správným „dojezdem“ čtvrteční události. Možná, že společná ranní pěší procházka Macrona, německého kancléře Olafa Scholze a nizozemského premiéra Marka Rutteho pak vyřešila v EU více, než několik měsíců unijních jednání.

Jízdárna Pražského hradu se při summitu Evropského politického společenství proměnila v tiskové středisko
Praha v záři reflektorů. Na summit se s politiky sjel i celý novinářský svět

 

V Praze se také na to, že to byl začátek října, vyvedlo počasí, což je nepominutelný faktor úspěchu jednání. O tom, že pražské setkání k něčemu bylo, svědčí už jen to, že se naplánovala hned tři další vrcholná jednání společenství. V moldavském Kišiněvě, v Madridu a v Londýně. Zvlášť Kišiněv, dnes na dostřel ruských děl z Podněstří, je hodně zajímavá a optimistická volba. Ale i to je úspěch jednání v Praze. Jednání, které třeba vstoupí i do dějin.