Představte si, že by loni touto dobou dostali politologové otázku, co je nejméně představitelná věc v rámci členských států EU. Myslím, že by první příčky obsadilo zachování jaderné energetiky a uzákonění rychlostního limitu při jízdě na dálnici v Německu. Přesto právě o tom naši západní sousedé nyní uvažují.

Kateřina Perknerová
Rakousku lze závidět

Ruská agrese na Ukrajině totiž změnila všechno, včetně pohledu na ikony dosavadní politiky. Putin si suroviny vybral jako zbraňk vydírání. Evropské společenství na to reagovalo horečným hledáním náhradních zdrojů. Avšak není schopno to udělat hned.

V mezičase jednotlivé vlády mění své priority tak, aby „válečný“ stav nenarušil sociální smír. Masivně pomáhají nejohroženějším domácnostem, konzervativci ve Velké Británii zavedli 25procentní daň ze zisků ropných a plynárenských společností. Rakousko snížilo daň z elektřiny a plynuo 90 procent, Polsko v prvním případě na pět procent a ve druhém na nulu. Český kabinet přešlapuje na místě. Bojí se porušovat pravicové principy. Zbytečně. V extrémní situaci mu to nikdo nebude vyčítat. Zato nečinnost ano.