Díky stovkám miliard na podporu zaměstnanosti, živnostníků, lázní nebo nájemců se ekonomika zatím jakž takž drží. Všichni sice s obavami vyhlížejí podzimní měsíce, během nichž skončí program Antivirus a firmy zákonitě začnou propouštět ve velkém, ale i s tím se dá něco dělat. Jsou tu peníze ze záchranného programu Evropské unie a nezahálejí ani šikovné start upy a technologické firmy.

Slibný posun ve školství, ale nestačí

Daleko temnější je pohled na nápady, které prší ze Strakovy akademie a týkají se zvyšování penzí o tisíce korun nad valorizační minimum. Voliči ANO a ČSSD se rekrutují především z řad seniorů, ale tak brutální nakupování přízně musí ponižovat i je. Myslím, že ani důchodci by na takovém výměnném obchodu za své hlasy netrvali. Chápou, že země se potřebuje ze svízelné situace dostat co nejdříve, takže s bonusy by počkali na lepší časy.

Tanečky kolem superhrubé mzdy jsou též na pováženou. Zrušena by měla být určitě, avšak k radikálnímu snížení daně z příjmu na 15 procent, které požaduje premiér Andrej Babiš, by se mělo přistoupit až po důkladné analýze a zvážení všech možností, jak vyplnit výpadek 90 miliard na příjmové straně rozpočtu. Populistická gesta mohou republiku zavést do dluhového Mordoru. Jeho zkázonosné plameny by pohltily především naše děti.

Jásavé Česko, opatrné Řecko