Prezident republiky Miloš Zeman je nemocný. Tak vážně, že jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral, který je zároveň ředitelem Ústřední vojenské nemocnice, se odhodlal k nebývalému kroku. Přes pravděpodobné naléhání kancléře Vratislava Mynáře vyhověl žádosti předsedy Senátu Miloše Vystrčila a zaslal mu odpověď na otázku, jak na tom hlava státu je a zda je schopna vykonávat své ústavní povinnosti.

Martin Komárek.
Zlá hra nad nemocným

Přišly zprávy, z nichž nikdo nemůže mít radost. Po dlouhých dnech mlžení, lží a žalmů se veřejnost dověděla, že Miloš Zeman není schopen pracovat a vzhledem k charakteru onemocnění je prognóza vývoje jeho zdravotního stavu nejistá, stejně jako možnost návratu k výkonu funkce.

Lidé už tedy vědí, že jejich prezident je na tom zle. A bez ohledu na to, zda ho volili, či ne, fandí-li mu, nebo právě naopak, přejí mu hodně sil a co nejlepší vyhlídky. Vesměs decentně a s plným pochopením se vyjádřili i přední politici.

Jejich dík by měl směřovat jak ke statečnému profesoru Zavoralovi, který se zachoval státotvorně, tak k předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi. Ten situaci uchopil citlivě a s přehledem. Koneckonců jeho roli ocenil i šéf sněmovny Radek Vondráček, jehož politická kariéra dneškem definitivně skončila.

Kateřina Perknerová
Jde o důstojnost Miloše Zemana

Miloš Zeman je především člověk, jenž si nyní zasluhuje klid, veškerou lékařskou péči a přítomnost svých nejbližších u lůžka. To ale zároveň znamená, že ostatní politici, kteří se těší plnému zdraví, musejí konat. Aktivace článku 66 Ústavy ČR je na spadnutí, byť k ní dojde až po 8. listopadu. To není neúcta, ale nutnost zajistit chod státu.