Fotografie spolku obránců zvířat OBRAZ ukázaly bídný život vykrmených kuřat. Kampaň, kterou podpořila i řada známých osobností, však nemá zatím velkou odezvu. Na rozdíl od nedávného boje za zrušení klecových chovů nosnic. Ještě než zasáhl stát, přestali takto získaná vejce kupovat zákazníci a odmítaly je obchodní řetězce.

Podle OBRAZu překrmená kuřata z rychle rostoucích plemen trpí, hroutí se vlastní vahou. Za pár týdnů jsou zabita, oškubána a zalisována do plastu. Pomoci se jim nedá, jsou takto vyšlechtěna. Ochránci zvířat ale chtějí, aby se od chovů „superkuřat“ upustilo. Aby byla příště zabíjena a snězena jen ta, která před tím prožijí aspoň krapet života.

Martin Komárek
Co zavinilo hřenský požár?

Není to přehnaný ani nesmyslný požadavek.I když přepálená kampaň může leckoho odradit. Problém je v něčem jiném. „Normálně“ rostoucí kuřata jsou mnohem dražší. Chudší lidé by si je nemohli dovolit. Nedaleko zuří válka, vše zdražuje, v zimě možná budeme drkotat zuby. Pohodlí nějakých ptáků není na prvním ani na sto padesátém místě.

V lepších dobách se ale k požadavku OBRAZu vraťme. Když už si nemůžeme pomoci a spoluobyvatele Země jíme, měli bychom aspoň mírnit jejich strázně.