Nových aut je v poslední době nedostatek a čekací doby jsou dlouhé. A tak výrazně roste poptávka po vozech z autobazarů. Jak se ale v jejich velké nabídce co nejlépe vyznat? S tím vám pomáhá seriál Deníku a webu TipCars.com, který vám každý týden vyhledává a doporučuje auta podle určitých kategorií.

V dalším díle seriálu jsme pro vás vytipovali menší auta do sto tisíc korun, které se můžou hodit například pro začínající mladé řidiče. Více se o nich dozvíte v článku níže, prohlédnout si je můžete i v naší fotogalerii.

Volkswagen Polo 1,4 TDi

Volkswagen Polo 1,4 TDi.Volkswagen Polo 1,4 TDi.Zdroj: Autobazar California

Volkswagen Polo je malý automobil, který se vyrábí od roku 1975. Jeho čtvrtá generace nesla označení Polo 9N a výroba probíhala v letech 2001 až 2004. V polovině roku 2005 podstoupilo Polo facelift, který přinesl zejména nový design přídě ve stylu Passatu a změny v nabídce motorů. Letitý 1,9 SDI byl nahrazen slabší verzí turbodieselu 1,4 TDi. Tato výrazná modernizace pak byla označena jako Polo 9N3 a vyráběla se v letech 2004 až 2008. Hlavním rozdílem od předchozího modelu jsou především světlomety a maska chladiče, jinak se nijak výrazněji neliší.

Náš první tip je na Volkswagen Polo 1,4 TDi, který se prodává za 75 000 Kč. V provozu je od července roku 2005 a najeto má 204 tisíc kilometrů. Vůz má manuální převodovku, 4 airbagy, automatickou klimatizaci, CD přehrávač, výškově nastavitelná sedadla, elektrická a vyhřívaná zrcátka a palubní počítač.

Škoda Fabia 1,4i 16V

Škoda Fabia 1,4i 16V.Škoda Fabia 1,4i 16V.Zdroj: Radek Durďa Auto

Škoda Fabia je malý osobní automobil, který byl poprvé oficiálně představen na autosalonu ve Frankfurtu v roce 1999 s karoserií pětidveřového hatchbacku. V roce 2004 opustila výrobní linku miliontá Fabia a zároveň prošla první generace faceliftem – dostala nový přední nárazník s kulatými mlhovkami a na zadních lampách se objevilo škodovácké C, na zadních sedadlech přibyla třetí opěrka hlavy a tříbodový bezpečnostní pás pro zadní prostřední sedadlo, nový volant z druhé generace Octavie, nové potahové látky a jiné drobnosti. Výroba první generace hatchbacku byla ukončena v dubnu 2007.

Náš druhý tip je na Škodu Fabia 1,4i 16V, která se prodává za 59 900 Kč. V provozu je od listopadu roku 2005 a najeto má 234 tisíc kilometrů. Vůz má manuální převodovku, 4 airbagy, CD přehrávač, centrální zamykání, elektrická přední okna a zrcátka s vyhříváním, manuální klimatizaci a palubní počítač.

Ford Focus 1.4i

Ford Focus 1.4i.Ford Focus 1.4i.Zdroj: Auto Esa

První model Fordu Focus sjel z výrobní linky již v roce 1996. Jeho druhá generace (2004-2011) patří mezi nejoblíbenější ojetiny nižší střední třídy. Stejně jako první i druhá řada sází na propracovanou zadní nápravu a od toho se odvíjející výborné jízdní vlastnosti. Efektivně navržený podvozek a pečlivé naladěné odpružení dodává řidiči velkou jistotu a kontrolu nad vozem, ale dokáže poradit i s velkými hrboly nebo nebezpečnými výmoly na nekvalitní vozovce. Tento model má i kvalitnější materiály v interiéru. Benzínová pohonná jednotka 1.4 Duratec o výkonu 59 kW je bezproblémová.

Náš třetí tip je na Ford Focus 1.4i, který se prodává za 65 000 Kč. V provozu je od roku 2005 a najeto má 201 tisíc kilometrů. Vůz má manuální převodovku, 6 airbagů, CD přehrávač, manuální klimatizaci, palubní počítač či elektrická přední okna.

Fiat 500 1,2

Fiat 500 1,2.Fiat 500 1,2.Zdroj: Automarket Euro

Fiat 500 byl je malý osobní automobil, který italská automobilka Fiat vyráběla mezi lety 1957 až 1975. U příležitosti 50. výročí tohoto modelu představil Fiat novou pětistovku, označenou jako Nuova (Nová) 500. Vychází z konceptu Trepiuno, představeného v roce 2004 na autosalonu v Ženevě. Cílem bylo vytvořit retro automobil ve stylu nového Mini nebo VW New Beetle, ale menší velikosti a s nižší pořizovací cenou. Model má stejnou platformu jako Fiat Panda a druhá generace Fordu Ka.

Náš čtvrtý tip je na Fiat 500 1,2, který se prodává za 79 000 Kč. V provozu je od února roku 2010 a najeto má 85 tisíc kilometrů. Vůz má manuální převodovu, 4 airbagy, tempomat, zadní parkovací senzory, alarm, CD přehrávač, bi-xenonové světlomety, senzor stěračů, tónovaná skla, elektrická okna i zrcátka, hands free, multifunkční volant, start-stop systém a také střešní okno. 

Proč je výhodné hledat auto na webu TipCars.com?

  • Výhodou je samotný systém vyhledávání, který je postaven tak, ať je co nejvíce komfortní pro každého uživatele.
  • „Sledovali jsme, co lidé na našich stránkách nejvíce zadávají a hledají, a tyto jejich nejčastější požadavky jsme jim nabídli ve zjednodušené předvolbě. Víme, že se hlavně hledá značka, model, cena do určité výše, rok výroby, motor či převodovka. Méně už dneska lidé řeší stav kilometrů, protože v tomto údaji se dříve v inzerátech dost lhalo,“ vysvětluje ředitel TipCars.com Marek Knieža.
  • Vyhledávač TipCars.com umí každému najít auto i podle dalších detailů a přání, třeba s vyhřívanými sedadly, s automatickou převodovkou nebo s tažným zařízením. Můžete si vybrat i více aut a pak je navzájem srovnávat na takzvaném „parkovišti“. A pokud zrovna nenajdete vůz podle vašich představ, založíte si na webu „hlídacího psa“, který za vás pohlídá nové inzeráty a upozorní vás na ně.
  • Podrobnější informace k mnoha modelům starších aut i jejich hodnocení odborníkem můžete najít i ve speciální rubrice Poradna TipCars, kterou najdete ZDE.
Škoda Fabia 1.0TSi.
Levná a praktická. Podívali jsme se v bazarech po autech Škoda Fabia kombi
Volkswagen Multivan 2.0TDi Comfortline.
Tipy na ojetá auta: jaký multivan vybrat pro velkou rodinu i pro práci
Marek Knieža, ředitel TipCars.com.
Auta se nyní více vybírají on-line. Ale pak si je lidé chtějí osahat a očichat

* TipCars.com patří do skupiny Vltava Labe Media, která vydává i regionální Deník.

 TipCars.comTipCars.comZdroj: Deník