Nových aut je v poslední době nedostatek a čekací doby jsou dlouhé. A tak výrazně roste poptávka po vozech z autobazarů. Jak se ale v jejich velké nabídce co nejlépe vyznat? S tím vám pomáhá seriál Deníku a webu TipCars.com, který vám každý týden vyhledává a doporučuje auta podle určitých kategorií.

V dalším díle seriálu jsme pro vás vytipovali hybridní auta. Více se o nich se dozvíte v článku níže, prohlédnout si je můžete i v naší fotogalerii.

Na stránkách TipCars.com nyní najdete nabídku více než tisícovky hybridů různých značek i stáří. Cenově začínají zhruba na čtvrtmilionu korun, což dáte třeba za starší hybridní Toyotu Yaris. My jsme pro vás v tomto článku vytipovali tři vozy z bazarů s cenovkou kolem půl milionu. Dostat se u těchto aut ale můžete i na cenu několika milionů. V nabídce je totiž třeba i hybridní Ferrari SF90 Stradale Giallo Modena, které stojí 14 milionů.

A na co si dát při nákupu elektromobilu především pozor? V tomto případě můžeme vynechat obligátní rady týkající se prověření pravidelné výměny oleje nebo rozvodů. Největším strašákem starších elektromobilů je stav akumulátoru.

„Pokud se s ním něco stane, je neopravitelný a nový stojí klidně i 250 tisíc korun. I pokud není akumulátor mechanicky poškozen, dochází postupně k poklesu jeho kapacity. Jde ale o zanedbatelný úbytek cca 5 % na 100 tis. km. Při nákupu je proto dobré si přizvat odborníka, který dokáže reálný stav autobaterie zjistit přes speciální diagnostiku,“ radí odborníci z TipCars.com

Toyota RAV4 AWD

Toyota RAV4 2,5 HSD Executive AWDToyota RAV4 2,5 HSD Executive AWDZdroj: Toyota Tsusho Praha

Hybridy jsou dnes nejdůležitějším pohonem v nabídce Toyoty a tvoří více než polovinu prodejů značky v Evropě. V roce 2019 vstoupila do showroomů také nová generace modelu RAV4, jež dostala čtvrtou generaci hybridního pohonu, jak ve verzi FWD, tak i AWD-i (hybridní pohon všech kol).

Hybridní verze RAV4 mají vždy 2,5 litrový motor doplněn vpředu o synchronní elektromotor s permanentními magnety, generátor a hybridní planetovou převodovku. RAV4 Plug-in hybrid pak využívá další elektromotor pro pohon zadní nápravy. Stejně tomu je rovněž u hybridní RAV4 s pohonem všech kol.

Náš první tip je na Toyotu RAV4 2,5 HSD Executive AWD, která se prodává za 599 900 Kč. V provozu je od dubna 2018 a najeto má 94 tisíc kilometrů. Vůz má automatickou převodovku a pohon 4x4, tempomat, asistenta jízdy v jízdním pruhu i rozjezdu do kopce, parkovací kameru, 8 airbagů, dvouzónovou automatickou klimatizaci, hands free, satelitní navigaci, potahy z kůže, odvětrávaná i vyhřívaná sedadla, přední i zadní světla LED, vyhřívané přední sklo, vyhřívaný volant a tažné zařízení.

Ford Mondeo HEV

Ford Mondeo 2.0L HYBRIDFord Mondeo 2.0L HYBRIDZdroj: Cars Trade M&M

Ford Mondeo HEV uvedla společnost na trh v roce 2015 a bylo to první hybridní elektrické vozidlo vyrobené a prodávané společností Ford v Evropě. Jde o prostorný pětimístný vůz, který využívá speciálně vyvinutý benzínový motor o obsahu 2.0 litru v kombinaci s elektromotorem a systémem akumulátorů.

Ve většině případů při nízké rychlosti a na krátké vzdálenosti je HEV poháněn výlučně elektřinou. Benzínový motor zajišťuje dodání výkonu při vyšších rychlostech a při potřebě velkého výkonu. Kombinovaný výkon benzínového motoru a elektromotoru 138 kW/187 k je na kola přenášen komfortní bezstupňovou automatickou převodovkou.

Náš druhý tip je na Ford Mondeo 2.0L HYBRID, který se prodává za 598 000 Kč. V provozu je srpna 2019 a najeto má 18 tisíc kilometrů. Vůz má automatickou převodovku, tempomat, 6 airbagů, asistenta jízdy v jízdním pruhu, parkovací kameru a automatické parkování, dvouzónovou automatickou klimatizaci, LED adaptivní světlomety, satelitní navigaci, hands free. elektrické víko zavazadlového prostoru, vyhřívané přední sklo, vyhřívaná a elektricky seřiditelná sedadla.

Lexus CT 200h

Lexus CT 200h 1,8 Prestige SafetyLexus CT 200h 1,8 Prestige SafetyZdroj: Toyota Tsusho Praha

Lexus CT 200h 1,8 Prestige Safety je malý kompaktní hybridní hatchback. Používá osvědčený hybridní systém od Toyoty, s kterým nebývají žádné potíže. Vůz pohání Lexus Hybrid Drive. To je stejný systém, který využíval Prius nebo Auris hybrid.

Benzinový agregát o objemu 1,8 VVT-i má výkon 73 kW a doplňuje ho 60kW elektromotor: Společný kombinovaný maximální výkon tohoto ústrojí je 100 kW (136 koní). Předností vozu je nízká reálná spotřeba. Výhodou je téměř absolutní spolehlivost hybridního systému pohonu.

Náš třetí tip je na Lexus CT 200h 1,8 Prestige Safety, který se prodává za 549 900 Kč. V provozu je od listopadu 2020 a najeto má 44 tisíc kilometrů. Vůz má automatickou převodovku, adaptivní tempomat, 9 airbagů, hlídání jízdního pruhu, parkovací kameru, přední i zadní světla LED, CD přehrávač s bluetooth a USB, hands free, vyhřívaná sedadla, dvouzónovou klimatizaci a multifunkční volant.

Proč je výhodné hledat auto na webu TipCars.com?

  • Výhodou je samotný systém vyhledávání, který je postaven tak, ať je co nejvíce komfortní pro každého uživatele.
  • „Sledovali jsme, co lidé na našich stránkách nejvíce zadávají a hledají, a tyto jejich nejčastější požadavky jsme jim nabídli ve zjednodušené předvolbě. Víme, že se hlavně hledá značka, model, cena do určité výše, rok výroby, motor či převodovka. Méně už dneska lidé řeší stav kilometrů, protože v tomto údaji se dříve v inzerátech dost lhalo,“ vysvětluje ředitel TipCars.com Marek Knieža.
  • Vyhledávač TipCars.com umí každému najít auto i podle dalších detailů a přání, třeba s vyhřívanými sedadly, s automatickou převodovkou nebo s tažným zařízením. Můžete si vybrat i více aut a pak je navzájem srovnávat na takzvaném „parkovišti“. A pokud zrovna nenajdete vůz podle vašich představ, založíte si na webu „hlídacího psa“, který za vás pohlídá nové inzeráty a upozorní vás na ně.
  • Podrobnější informace k mnoha modelům starších aut i jejich hodnocení odborníkem můžete najít i ve speciální rubrice Poradna TipCars, kterou najdete ZDE.
Škoda Octavia Scout 2.0 TDI 4x4 – automat
Tipy na ojetá auta: Škoda Octavia Scout třetí generace - jaká je nabídka a ceny
Marek Knieža, ředitel TipCars.com.
Auta se nyní více vybírají on-line. Ale pak si je lidé chtějí osahat a očichat

* TipCars.com patří do skupiny Vltava Labe Media, která vydává i regionální Deník.

TipCars.comTipCars.comZdroj: Deník