Používali ho už antičtí stavitelé, ale právem se stal základním kamenem architektury 20. století. Jedna z prvních staveb, kde byl tento materiál ve větším měřítku použitý, bylo divadlo v Pompejích postavené kolem roku 75 př. n. l. Z lehkého betonu jsou postaveny i některé oblouky římského Kolosea. Stěží byste však našli materiál, který budí tak rozporuplné reakce jako beton.

Moderní dřevostavba v energeticky pasivním standardu spolu s koupacím jezírkem, permakulturní zahradou
Dům jako z pohádky. Dřevostavba na úpatí Jizerských hor je klíčem k přírodě

Je sice ve stavebnictví oceňovaný pro svou odolnost, tepelněizolační vlastnosti a široké možnosti tvarového odlévání, ale zároveň ho spousta lidí až donedávna považovala za laciný, studený materiál, z něhož by nechtěla mít dům, natož stěnu nebo strop v pokoji. Ke změně jeho vnímání pomohly proměny nevyužívaných industriálních staveb, továrních hal či skladišť v prostory pro bydlení, tzv. lofty. Jejich součástí zůstaly části ocelových konstrukcí, nosníky, trámy či rozvody, stejně jako přiznané stavební konstrukce a materiály, jako je beton či cihly.

Postupně začal pronikat i do tradičních interiérů, jimž dodává industriální nádech. „Když betonovou podlahu doplňuje dřevěný nábytek nebo třeba textilní prvky či sedačka v teplých odstínech, působí takový celek harmonicky. Jde tedy pouze o to, najít vhodnou kombinaci,“ říká architekta Klára Valová ze studia SMLXL, která právě s tímto přírodním materiálem při svých realizacích často pracuje. Přitom stačí jen drobný prvek a celý prostor dostane úplně nový rozměr.

Stěrky jsou finančně dostupnější

Obnažená betonová plocha, takzvaný pohledový beton, se objevuje na stěnách či stropech. Jeho povrch může být zajímavý tím, že jsou v něm viditelné otlaky formy nebo bednění. Masivní betonové stěny jsou však velmi nákladnou a náročnou záležitostí, stěrky, které jsou finančně dostupnější, ho však dokonale napodobí. Postarají se o pevné, bezespárové a voděodolné plochy, jsou proto vítanou alternativou keramické dlažby či obkladů.

Solární panely na střeše domu a větrné turbíny - koncept udržitelných zdrojů.
Pasivní dům: nabízí vysoký komfort a úsporu za energie

Tenká vrstva cementové stěrky o síle několika milimetrů dokáže přilnout k jakémukoliv hladkému a pevnému povrchu, ať už jde o podlahy, schody, či nábytek. I v ložnici lze jistě betonovou stěrku využít, ale díky voděodolnosti jsou pro ni ideálním prostorem koupelny, sprchové kouty či kuchyňské linky. Je jenom na vás, jaký si vyberete povrch – hrubší nebo jemnou kresbu, jednolitý, hladký nebo drsný, mat či lesk.

Beton láká i výrobce nábytku či doplňků, ať už jako inspirace pro povrchy třeba kuchyňských linek, keramické dlažby, umyvadla i vany. Pořídit si však můžete také originální odlitky z pravého betonu, jen počítejte s vyšší cenou a jejich pořádnou váhou. V moderních kuchyních se objevují i betonové dřezy, které obvykle tvoří součást kuchyňských desek. Do koupelen se mnohdy používají hranatá dvojumyvadla nebo kulaté či oválné betonové mísy na desce. Beton také můžete jemně zakomponovat do interiérů prostřednictvím široké škály dekorací a doplňků v podobě květináčů, misek či váz.