Obchodní dům se Brňanům poprvé otevřel přesně před patnácti lety. V době vzniku vyvolala stavba kontroverzní reakce. Lidem vadilo především umístění moderní budovy vedle starší zástavby, například památkově chráněného domu U Čtyř mamlasů.

Podle architekta Tomáše Pilaře ze studia Kuba & Pilař architekti, které stavbu navrhovalo, se nechtěli odlišovat, ale postavit současný dům. „Jako nemůžeme v jednadvacátém století jezdit kočáry taženými koňmi, tak i ten dům odpovídá stavu společnosti. Každá stavba by měla odpovídat dané době. Omega má aktuální současný výraz i zakomponované moderní technologie,“ přiblížil Pilař.

Nová multifunkční Arena Brno z pohledu od Pavilonu Z k Bítešské ulici.
Budoucí zářící arénu Komety čeká důležitý posun. Stavba má začít za rok

Dům má šest pater, tři jsou obchodní a tři bytová. "Zvenčí obě odlišné funkce domu sceluje členěná skleněná fasáda. Středem paláce prochází třípodlažní obchodní pasáž, centrálním prostorem se stalo atrium s kavárnou," popsala v Internetové encyklopedii dějin Brna historička Miroslava Menšíková.

Zvláštní prvek

Některé Brňany vzhled paláce Omega netěší dodnes. „Úplně mi nesedí, ještě jak je vedle starších budov. Je to pro mě takový zvláštní prvek, každý si ho všimne. Jsem tu čtrnáct let a musím říct, že za tu dobu jsem se s tím úplně nesrovnala, ale nijak mě nerozčiluje, normálně tam chodím, nevyhýbám se tomu,“ zhodnotila Radka Lániková z Brna.

Dubí Tschinkelova vila - bývalá léčebna, nyní ruina
Tschinkelova vila kdysi budila respekt. Dnes připomíná postapokalyptický svět

Pro řadu kolemjdoucích se stavba stala součástí náměstí. „Když tu člověk žije, tak si zvyká. Moderní zásah všem ze začátku vadil. Já si ještě pamatuji původní dům, který zde stál. Některé prvky uvnitř Omegy jej připomínají,“ řekla například Soňa Podrázská.

Obchodní dům JEPA

Na místě paláce Omega stál dřív funkcionalistický obchodní dům JEPA, který po válce přejmenovali na Dům nábytku. „Při bombardování Brna dům zasáhli a ten skoro celý vyhořel. Po válce se v domě pojmenovaném Dům nábytku prodával už jen nábytek,“ popsala už dříve historička Milena Flodrová.

Budova ale začala praskat kvůli těžkému zboží. „V roce 1988 kvůli špatné statice došlo k jeho demolici. Po jejím odstřelu zde zůstala na dlouhých šestnáct let jen proluka. Město sice hledalo investora s úmyslem zastavět nevzhlednou „díru“ na hlavním brněnském náměstí, avšak vleklé soudní spory o dědictví tomu bránily,“ uvádějí v Internetové encyklopedii dějin Brna archivářka Markéta Jančíková a administrátorka Jitka Šibíčková. Pozemek získala v roce 2004 pražská realitní kancelář.

Správa železnic vybrala vítězný architektonický návrh nového vysokorychlostního terminálu Praha východ v Nehvizdech. Vítězem soutěže se stal návrh „MP+ov Nehvizdy 2020“ od autorského dua Jiří Opočenský a Štěpán Valouch.
První nádraží na vysokorychlostní železnici už má podobu. Podívejte se

Přestože architektonickou soutěž vyhrál návrh od studia Kuba & Pilař architekti už v roce 2001, stavět se začalo až o čtyři roky později. „Problém byl, že původní investor nechtěl realizovat náš návrh a rozhodl se pro jiný návrh, který v soutěži nebyl ohodnocený. Ale nepodařilo se mu jej prosadit. Nebyl tak schopen splnit podmínky nastavené pro prodej pozemku. Když se objevil nový investor, opět se obrátil na nás a díky tomu se to podařilo," vysvětlil architekt Pilař.

Mezeru po Domě nábytku se tak podařilo zaplnit až v roce 2006. „V jednu chvíli jsme nevěřili, že by tam dům podle našeho návrhu mohl stát. Jsme rádi, že se to nakonec podařilo,“ vzpomněl Pilař.