Gayové a lesby potřebují podporu

ANO Přijímání lidí, kteří mají jinou než heterosexuální orientaci, zdaleka není samozřejmé. Stále se setkávají s předsudky a odmítáním. Stále slyší vtipy a narážky, které je musí urážet. Politici a úřady by měli jít příkladem a dát najevo, že všichni občané jsou si skutečně rovni. Důležité je umět to dát patřičně najevo. Duhová vlajka na pražském magistrátu je přiměřeným gestem solidarity.

NE Lidé s odlišnou sexuální orientací mají zajištěna všechna práva. Mohou uzavírat svazky, které jsou právně rovné manželství. Mohou se volně veřejně projevovat. Tradiční předsudky jsou už dávno překonány. Významná umělecká díla se věnují gayům a lesbám s respektem a sympatiemi. Prague Pride je tedy festival jako každý jiný. Když ho chce magistrát podpořit finančně, proč ne. Vyvěšování vlajky je nesmysl.

Tragický střet auta s vlakem v Černožicích nepřežily čtyři osoby.
ČERNÁ A BÍLÁ: Mají být závory na všech přejezdech?

Je to významná kulturní akce

ANO Prague Pride není jen průvod. V jeho rámci se konají semináře, přednášky a diskuse. Bude zahájen bohoslužbou. Patří k němu koncerty a výstavy i dětské odpoledne. Jsou to všechno akce, které přinášejí městu proslulost i zisky. Festival zpestřuje Prahu uprostřed turistické sezony. Přitáhne v příštích letech další a další turisty. Proto si zaslouží zvláštní pozornost od magistrátu.

NE Hlavní město nabízí kulturní a společenské události nejen v době prázdnin, ale po celý rok. Souběžně s Prague Pride probíhá několik dalších festivalů. Festival LGBT komunity navíc vrcholí průvodem, který je všechno jiné než kulturní. K vidění v něm jsou polonazí lidé, bizarní sexuální kostýmy a oplzlá gesta. To si symbolickou podporu nezaslouží.

Událost pomáhá získat sebevědomí

ANO Rovná práva homosexuálů jsou pouhá iluze. Možná platí v metropolích. V menších městech a na vesnicích jsou pořád gayové a lesby terčem odsudků. Je nepředstavitelné, že by se tam vodili za ruce nebo líbali na veřejnosti. Leckde musí svou skutečnou sexuální orientaci tajit. Na Prague Pride se ocitnou „mezi svými“, zažijí atmosféru volnosti a tolerance.

NE Lidé, kteří milují lidi stejného pohlaví, si zvolili svou cestu. Nikdo jim v tom nebrání. Proč ale město například nepodporuje festival obézních? Být při těle je také normální, přesto musí tlustí lidé o své  sebevědomí bojovat sami. A mají to těžší: Kult štíhlosti je trendem reklamy i filmového umění. Navíc tělnaté lidi diskriminuje i medicína, která jim podstrkuje, že žijí nezdravě.

Letadlo společnosti Ryanair - Ilustrační foto
ČERNÁ A BÍLÁ: Máme zdanit letecké palivo?

Výběr pohlaví je světový trend

ANO Pohlaví už dnes není chápáno jako přírodní danost, ale jako svobodná volba. Člověk se může rozhodnout, jestli se cítí mužem, či ženou, nebo čímkoli mezi tím. Jestli chce být heterosexuál, homosexuál nebo bisexuál. Tato práva už garantují i mezinárodní úmluvy. Je správné, aby politici tento vývoj podporovali a přibližovali lidem, jak to dělá pražský magistrát.

NE V zájmu republiky je vyšší porodnost, podpora mladých manželství a normální (někdy se říká tradiční) rodiny. Homosexuálové mají být respektováni. Podporovat módní vlnu, která nabízí mladým lidem falešné vzory, není moudré. Tím spíš, když se prezentuje agresivně a lascivně jako závěrečný průvod festivalu Prague Pride.