Posiluje obranyschopnost Západu

ANO Donald Trump nejenže nešetří výdaji na americkou armádu. Účinně nutí spojence v NATO, aby zvyšovali své zbrojní výdaje, což je v nejistém světě nutné. Díky jeho tlaku se zvyšuje i rozpočet české armády. Amerika zaujala nesmlouvavý postoj proti rozpínání Ruska a Číny ve světě. To je i v našem národním zájmu, protože tyto dvě mocnosti se snaží získat ideový i hospodářský vliv v naší republice.

NE Žádný americký prezident tak nerozeštval solidaritu vyspělých západních zemí. Evropskou unii nebere jako partnera, nýbrž jako konkurenta. Pohřbil důležité obchodní smlouvy. Konfrontace s Ruskem a Čínou je kontraproduktivní a zvyšuje napětí ve světě. S těmito zeměmi, které si vybraly jinou cestu než demokracii, je třeba žít v míru a vzájemné toleranci.

Je dobře, že odchází Roman Prymula?
ČERNÁ A BÍLÁ: Je dobře, že odchází Roman Prymula?

Je to mírový prezident

ANO Nikdo jiný se tak nezasloužil o zlepšení ovzduší na blízkém východě. Pod jeho vedením a patronací podepsalo několik arabských států mírovou smlouvu s Izraelem. To působí v této oblasti jako malý diplomatický zázrak. Za Trumpovy vlády se snižovaly stavy amerických vojáků v Iráku a v Afghánistánu. V tom se podařilo dostat protivládní Taliban k jednacímu stolu. I to je velký úspěch.

NE Bylo sice dosaženo dílčích úspěchů v některých oblastech. Pokus o domluvu s nejnebezpečnější teroristickou zemí, severní Koreou však selhal a její vůdce Kim Trumpa přelstil. Celkové arogantní vystupování amerického prezidenta a bezohledné prosazování vlastních zájmů vede ke zvýšení nestability v celém světě.

Má být vyhlášena celostátní karanténa?
ČERNÁ A BÍLÁ: Má být vyhlášena celostátní karanténa?

Není politik, je blíž lidem

ANO Mluví jazykem, který je všem srozumitelný. Je sice ve slovech velice útočný, jeho výroky a tweety jsou však zábavné. Válčí s klasickými médii, která nejsou schopna pochopit jeho styl, který se liší od stylu politické aristokracie. Trump je obchodník, praktik, který jde k jádru věci, nedbá planých frází. Stal se mluvčím americké „mlčící většiny“, která si myslí něco jiného, než je jí „oficiálními“ názory vnucováno.

NE Neustálé útoky na soupeře docela zničily jakoukoli důvěru v politice. Donald Trump nepokrytě lže a nadsazuje, kategorie „pravdy“ pro něj neexistuje. Jediným měřítkem toho, co dělá, je osobní úspěch a obohacení. Pro to dokáže jít doslova přes mrtvoly. Využívá svých schopností, aby manipuloval chudšími lidmi. Vzbuzuje lichý dojem, že jim pomůže a využívá jich ve svůj prospěch.