Blížící se Vánoce jsou pro popeláře výzvou. Svoz nepotřebné části štědrovečerní nadílky pro ně završí rok, do něhož se i v této oblasti promítl koronavirus. Například v Brně vzrostl objem tříděného odpadu téměř o pětinu.

„Lidé tráví spoustu času doma. Objednávají si nákupy i jídlo přes internet, což má logicky dopad na zvýšené množství odpadu v kontejnerech. Museli jsme tomu přizpůsobit svoz odpadu, některá stanoviště svážíme každý den,“ uved Filip Leder, předseda představenstva společnosti SAKO Brno.

Více papíru kvůli viru

Citelný nárůst registrují i v Ostravě. „Zdánlivě nejvýrazněji se to projevilo u separovaného papíru odloženého do modrých kontejnerů. Za leden až říjen se jednalo o nárůst o 803 tun ve srovnání se stejným obdobím loňského roku,“ konstatovala Vladimíra Karasová, mluvčí ostravské odpadové firmy OZO. Dodala však, že lidé letos odnesli méně odpadu do sběren.

Každodenní obrázek z ulic měst a obcí.
Rouška: nový druh nebezpečného odpadu v ulicích. Dál se z nich může šířit virus

Se směsným komunálním odpadem pandemie nepohnula. „Spíš evidujeme drobný pokles. Uvidíme, co přinese prosinec,“ řekl mluvčí Pražských služeb Radim Mana. V hlavním městě se letos nadměrně neplní ani barevné kontejnery. Mana to přičítá propadu turismu tisíce bytů, které jejich majitelé pronajímají přes Airbnb, letos zůstaly po většinu sezony prázdných.

Pražané v třídění zaostávají

Celkové množství odpadu přitom ve všech regionech rok od roku roste. V roce 2015 připadalo na jednoho obyvatele přesně půl tuny komunálního odpadu, vloni to bylo o desetinu více. Nejplnější jsou popelnice ve středních, jižních a východních Čechách, nejméně plné na Karlovarsku.

Potraviny. Ilustrační foto.
Češi se přejídají a plýtvají. Spotřeba potravin loni stoupla až o sedm kilo

Tříděného odpadu je v porovnání se směsným stále výrazně méně. Vloni vytřídil průměrný Čech 65 kilogramů surovin. Nejvíce se činili lidé na Olomoucku se 79 kilogramy na hlavu, v Praze to bylo o 30 kilogramů méně. Nejčastěji končí v barevných kontejnerech papír. Nejvzácněji se recyklují nápojové kartony, to je však důsledek toho, že v řadě měst se hází do žlutých nádob spolu s plastem.