Mapa je připravena pro informace o cestách do celého světa, zatím ale obsahuje podrobnější údaje pouze o evropských zemích. U každého státu je uvedeno, jak vysoké je riziko infekce koronavirem, stejně jako omezení pro vstup do země nebo při návratu z ní. Mapa umožňuje i přímý přechod na stránky českých zastupitelských úřadů v jednotlivých zemích, které obsahují podrobné informace.

U evropských zemí je také zpravidla uvedeno, jak se změní podmínky pro cestování po 15. červnu. K tomuto datu chce většina zemí Evropské unie otevřít své vnitřní hranice, jak se minulý týden dohodli unijní ministři vnitra.

Pracovník instaluje bariéry před otevřením aténské Akropole 18. května 2020
K moři do Řecka či Bulharska. Velké cestovky obnovily prodej letních zájezdů

Česká vláda na počátku června schválila takzvaný semafor, kdy barevně odlišuje míru rizika nákazy v jednotlivých evropských zemích a podle toho upravuje i pravidla platná pro vstup do Česka z těchto zemí. U zemí s nízkým a středním rizikem by od 15. června neměly úřady vyžadovat po českých občanech negativní test na koronavirus nebo místo něj nařizovat karanténu. Ty budou povinné při návratu Čechů ze zemí s vysokým rizikem, nebo při příjezdu cizinců ze zemí označených jako středně rizikové.

„Rád bych upřesnil, že tzv. semafor bezpečnosti schválený vládou neinformuje veřejnost o tom, zda se dá do dané země od 15. června cestovat. Informuje o tom, jak velké je tam riziko nákazy COVID-19. V návaznosti na toto rozhodnutí teď ministerstvo zahraničí pracuje na podkladech pro interaktivní Mapu cestovatele. Tam se každý dozví základní informace o tom, jaké podmínky má konkrétní stát pro cestování na jeho území. Tedy zda je možný tranzit, zda je nutné prokázat se testem či nastoupit do karantény a podobně,“ uvedl minulý týden ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Mapa cestovatele na webových stránkách Ministerstva zahraničíZdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Hranice se otevírají

V době koronavirové pandemie zůstaly hranice evropských zemí uzavřeny. Jejich překročení jednotlivé země umožňovaly pouze za přísných podmínek a v odůvodněných případech. V současné době však již opatření výrazně povolují a některé státy, jako například Chorvatsko, se již otevírají i pro turisty.

Česko minulý týden otevřelo své hranice vůči Slovensku, Rakousku, Maďarsku a Německu. První tři země přijaly stejná opatření i vůči Česku. Německo vyžaduje od přijíždějících Čechů, aby prokázali nutný důvod pro vstup do země. Berlín už dal najevo, že by opatření vůči Česku mohl zrušit k 15. červnu.