Brněnská doba podzemní. I tak by se dalo nazvat období před deseti lety, ve kterém se lidem v rozmezí tří let postupně otevřela část brněnského podzemí. Třeba v pátek to byla přesně dekáda od chvíle, kdy Brno vůbec poprvé zpřístupnilo celý Labyrint pod Zelným trhem. A zdá se, že se historie opakuje. Letos lidé nově nahlédli do jednoho z vodojemů pod Žlutým kopcem a chystá se otevření dalších lákadel.

Otevírání podzemí

V uplynulé dekádě:

* podzim 2010 – otevření Mincmistrovského sklepa

* jaro 2011 – otevření Labyrintu pod Zelným trhem (první komentované prohlídky již v říjnu 2010)

* léto 2012 – otevření Kostnice pod kostelem svatého Jakuba

* jaro 2016 – zpřístupnění Krytu 10-Z pod Špilberkem

Letos: zpřístupnění jednoho vodojemu pod Žlutým kopcem a vodojemů na Špilberku

Další plány: zpřístupnění krytu Denis pod Petrovem (2020), dalších vodojemů na Žlutém kopci (2022), sítě kolektorů

Začátkem října 2010 lidé nahlédli do Labyrintu pod Zelným trhem tehdy ještě teprve při mimořádných komentovaných prohlídkách. „Přestože chodby a místnosti sklepního bludiště v době prvního otevření ještě nebyly vybavené a chyběly v nich expozice, byl o mimořádné komentované prohlídky podzemí obrovský zájem,“ připomněla na Internetové encyklopedií dějin Brna archivářka Markéta Jančíková.

Mezinárodní letiště Brno-Tuřany
Už jen do Londýna. Dopravce neobnoví pravidelnou linku z Brna do Bergama

Lidi tehdy spletí chodeb a chodbiček provázeli průvodci v dobových kostýmech. Oficiálně i s novou expozicí pak labyrint otevřel na jaře 2011. „Od roku 2011 do letoška ho navštívilo 298 593 lidí,“ poznamenala mluvčí brněnského Turistického informačního centra Adéla Nováková.

Brněnské podzemí centrum dlouhodobě představuje jako jeden z největších taháků města. Kromě Labyrintu pod Zelným trhem zájemci uvidí Mincmistrovský sklep, zpřístupněný v roce 2010, a kostnici pod kostelem svatého Jakuba, která otevřela v roce 2012. O čtyři roky později pak skupina dobrovolníků zpřístupnila atomový kryt pod Špilberkem.

A zdá se, že nyní, po deseti letech od první vlny otevírání podzemí nastává éra dalšího zpřístupňování krás pod ulicemi Brna. „Letos jsme zpřístupnili první z historických vodojemů na Žlutém kopci, o který je tak velký zájem, že se první balík vstupenek vyprodal za dvacet minut. Do konce roku plánujeme otevřít kryt Denis pod Petrovem, zbývající vodojemy na Žlutém kopci pak do dvou let. Mezi další místa, které se snad podaří zpřístupnit, patří třeba síť podzemních kolektorů,“ nastínil plány náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný.

Nové parkoviště Park and Ride u Zetoru v brněnské Líšni.
Nové Park and Ride: největší v Brně, dvacka za půl dne. Další plánují u kampusu

Šanci vidět kolektory už lidé kdysi měli. Před několika lety zástupci brněnského Turistického informačního centra představili rovněž záměr zpřístupnění adrenalinových podzemních tras pod Brnem. Z plánu ale nakonec sešlo, podobné prohlídky nebyly možné z bezpečnostních důvodů.

Kromě zpřístupňování nových prostor se letos pracuje také na vylepšení těch stávajících. „V Mincmistrovském sklepě plánujeme novou expozici, hotová bude zhruba do roka. Návštěvnost její příprava omezí jen částečně a na velmi krátký čas. Multimediální novinka se bude zabývat brněnskými legendami a dějinami města obecně,“ zmínila Nováková.

Hned tři podzemní lákadla ze současné nabídky již navštívil Tomáš Horňák. „Brněnské podzemí je krásné, osobně si myslím, že je to to nejzajímavější, co město nabízí,“ poznamenal.

Jak to bude s prohlídkami podzemních míst nyní, v době zpřísňování protikoronavirových opatření, zatím není jasné. „Aktuálně vše intenzivně řešíme,“ řekla Nováková.