Zatímco v americké halloweenské tradici je smrt prezentována jako něco, čeho je třeba se bát, v Mexiku o těchto svátcích vlastně mrtvé oslavují a vítají duchy u sebe doma. Minulý rok nám výstavu po dvou dnech uzavřelo nařízení Ministerstva zdravotnictví kvůli šíření nemoci COVID-19, letos doufáme, že si ji návštěvníci vychutnají po celou dobu konání.

Oslavy Día de los Muertos začínají kolem 20. října a pokračují až na začátek listopadu, kdy oslavy vrcholí. „Hroby se zdobí barevnými květinami, zejména žlutými aksamitníky, které symbolizují slunce a světlo, a ukazují duším cestu, aby nezabloudily na tomto světě,“ dodává kurátor Jan Ptáček.

ZŠ Maxe Švabinského Teplice zapojila do projektu 72 hodin.
Švabinka se zapojila do projektu 72 hodin a pomohla přírodě

Výstava potrvá až do 14. listopadu, otevřeno je od 9 do 17 hodin. Vstupné stojí 90 korun. „Můžeme být pyšní, že máme v Teplicích botanickou zahradu a jsem ráda, že dělá dobré jméno nejenom městu Teplice, ale i Ústeckému kraji,“ řekla při slavnostním otevření výstavy teplická radní Iva Dvořáková. 

Petr Šíla, ředitel Botanické zahrady Teplice

Děkujeme za příspěvek. Fotografie a texty můžete posílat na e-mail teplicky@denik.cz. Rádi je uveřejníme v rubrice Čtenář reportér na webu i v novinách.