Stejně jako vloni čekaly v libereckém Jedličkově ústavu na energetiky z ČEZ Distribuce a ČEZ ESCO pracovní rukavice, pily, sekery či velké zahradnické nůžky, aby se mohli pustit do čištění strmé stráně spadající k bývalému jezírku v tamním lesoparku, od náletových dřevin. Jedná se vlastně o nekonečný příběh, neboť dobrovolníci na jedné straně začnou a když dojdou na konec, mohou začít znova. „Za pomoc nejen energetiků, ale i zaměstnancům z jiných firem, kteří se během roku na stráni vystřídají, jsme proto vděčni. Všichni odvedou práci k naší spokojenosti,“  konstatoval Roman Hégr, vedoucí provozně technických služeb Jedličkova ústavu. Vyčistit stráň od náletových dřevin by totiž klienti ústavu nezvládli a jeho personál je pochopitelně od toho, aby plně věnoval veškerou péči právě jim. 

Ve skanzenu lidové architektury v Zubrnicích již pošesté skupina deseti energetiků z několika společností Skupiny ČEZ navázala na práce z předchozích let. Tři ženy například čistily mlýnský náhon od náletových dřevin a nánosu bahna a muži během dopoledne v mlýnské lokalitě zlikvidovali asi 30 metrů od cesty navršenou velkou hromadu kamenů. Celkem naložili sedm valníků, přičemž kameny budou dále využity na stavbu cesty v Zubrnicích. Slyšet byla i pila v nedalekém lese. Odpoledne pak všechny čekaly další údržbové práce v areálu. „S pomocí lidí z ČEZ jsme vždy velmi spokojeni. Už šestým rokem se nebojí přiložit ruce k dílu a je jedno, zda jde o muže či ženy,“ zopakoval slova chvály z předchozích let František Ledvinka, vedoucí Skanzenu Zubrnice.

 Stejně hovořil i ředitel Dětského domova v Mašťově Zdeněk Šimek: „Energetikům, ale i dalším dobrovolníkům patří vždy naše veliké díky. Umí se chopit práce a co je hlavní, je za nimi také vidět. A jak říkám každoročně, té je u nás více než dost. Zvláště těch sezonních, takže tři jsou právě v našem ovocném sadu a sklízejí jablka. Další čtyři jsme využili na klasickou podzimní údržbu oplocení areálu, tudíž čistí kovový plot a dávají mu ochranný nátěr před zimou.“ 

  „Čas pro dobrou věc“, jak se správně projekt firemního dobrovolnictví jmenuje, se napříč všemi lokalitami ČR, v nichž Skupina ČEZ působí, letos koná již po třinácté. Jeho smyslem je, že každý ze zaměstnanců, který si najde čas pro dobrou věc, může věnovat jeden proplacený pracovní den neziskovým organizacím, jež působí hlavně v sociální oblasti či se zabývají ochranou životního prostředí.

 „Jsme tady, abychom všichni pomohli dobré věci,“ zní tak každoročně nejčastější odpověď na otázku „Proč?“ Odpověděly tak například i letos Andrea Talaváňová a Martina Drábová z Elektráren Prunéřov, které s dalšími šesti elektrárenskými kolegy byly v mašťovském dětském domově. Jak dodaly, jsou zde hlavně proto, aby byly k užitku jeho obyvatelům. „Mám ráda výzvy, protože jsem na dobrovolnickém dnu poprvé, je to pro mne další výzva – pomoc tam, kde je to zapotřebí a navíc zvládnout zadanou práci,“ poznamenala během odstraňování náletových dřevin z náhonu v Zubrnicích Zdenka Trechová z ČEZ Distribuce v Děčíně.

 Dobrovolníci tedy plní zadané úkoly, které mají organizacím alespoň trochu odlehčit od jejich každodenních povinností a starostí. Prostě pomoc tam, kde je to zrovna v daný moment zapotřebí. Což byl i příklad dalších dvou žen ze Skupiny ČEZ s výkonem práce v Děčíně, které se pustily do sběru odpadu podél krušnohorských silnic, turistických stezek i přímo v přírodním areálu Vzdělávacího a rekreačního centra Lesná ležícím na rozhraní chomutovského a mosteckého okresu.

 Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a severní Čechy