MILADA
Čím intenzivnější jsou sluneční paprsky, tím více lidí na Miladě potkáte. Jezero Milada u Ústí nad Labem je rájem pro rekreanty, sportovce a výletníky. Průhlednost vody tam je momentálně necelých 5 metrů. Na hlavní pláži funguje už několik stánků s občerstvením, půjčovna paddleboardů a šlapadel. „Pokud nebudou padat trakaře, tak tady budeme každý den od 12 hodin,“ řekla obsluha ze stánku Paradise Beach Bar. Dát si tam můžete pivo, limonádu, nakrájeného melouna, párek v rohlíku, klobásu či zmrzlinu. „Přivedli jsem si sem sami elektřinu, takže nejsme závislí na motorovém agregátu,“ svěřila se obsluha stánku. Půjčit si tam můžete šlapadlo či paddleboard. Ten stojí na hodinu 150 korun. K dispozici je u stánku i posezení s deštníky či dřevěná velká lehátka.

K jezeru Milada se můžete dostat autem, pěšky, na kole ale i autobusem. Od 21. května do 11. září 2022 bude o víkendech v provozu bezplatná linka k jezeru Milada. Spoje pojedou jako v loňském roce po trase Divadlo (zast. linek 10, 20, 21), Jezero Milada – pláž Trmice, Jezero Milada – hlavní pláž a zpět do zastávky Divadlo, kde budou spoje končit. Navíc v období letních prázdnin od 1. 7. do 31. 8. 2022 budou spoje jezdit každý pátek. Časový interval je stanoven na 60 minut. První odjezd autobusu od zastávky Divadlo bude v 9:50 hod., poslední pak v 18:50 hod. V oblasti jezera Milada budou dvě nástupní/výstupní místa, jezero Milada (pláž Trmice) a jezero Milada (hlavní pláž).  Další novinkou pro letošní letní sezonu je zprovoznění dvou veřejných ohnišť. Jedno ohniště se nachází u hlavní pláže a druhé u pláže mezi Trmicemi a Roudníky. 
Pokud vás zajímá, co bylo místo Milady před rokem 1989, tak se podívejte na historické fotografie ZDE

----------------

BARBORA

Vodní nádrž Barbora v Oldřichově u Duchcova je lákadlem pro rekreanty, sportovce a milovníky vodních radovánek. Barbora je zatopený důl, voda tam je i v horkých dnech kvalitní a bez sinic. Právě proto také patří k vyhledávaným místům pro rekreační pobyty u vody. „Kemp funguje od poloviny dubna. Určen jen pro karavany, obytná auta. K dispozici je stání s připojením na elektřinu, stanová místa či karavany s terasou a grilem. Hlavní sezona na pláži je od 15. června do 15. září,“ řekl provozovatel pláží a kempu na Barboře Pavel Tetřev.  Působí zde potápěčské centrum, jsou zde restaurace, kemp, půjčovna šlapadel a paddleboardů.  K jezeru se dá snadno dostat z Oldřichova, lidé mohou dojet autem, nedaleko je také vlaková stanice a zastávky autobusu. Plné vstupné na Barboru stojí 60 korun (dříve 50 Kč), snížené pak 30 korun.
Barbora pro rekreanty funguje zhruba od poloviny 80. let minulého století. Více o historii se můžete dočíst Zde

-----------------

MOST

Jezero Most je nejen mezi Mostečany pojmem. Každý den sem zavítají stovky lidí. Většina z nich ale zamíří pouze k plážím, kde najde občerstvení, dětské hřiště, koupací mola, WC a slunečníky. Vstup je zdarma a k jezeru se dostanete autem, s MHD či na kole. Kochat se můžete pohledem na hrad Hněvín. Jezero Most je antropogenní jezero.  Vzniklo jako výsledek rekultivace bývalého hnědouhelného dolu a bylo pojmenováno k uctění památky královského města Most, které bylo zbouráno kvůli těžbě hnědého uhlí. Jezero má rozlohu 311 hektarů, délku 2,5 kilometru a šířku 1,5 kilometru. Hladina je v nadmořské výšce 199 metrů. Maximální hloubka činí 71 metrů a při průměrné hloubce 22 metrů má objem 69,8 milionů m3. Jezero je přístupné veřejnosti od 12. září roku 2020. Od 1. července do 30. září došlo k rozšíření MHD k jezeru Most. Kromě autobusu 16 tam zajíždí třicítka, aby bylo přímé spojení mezi jezerem, centrem a velkými sídlišti. K jezeru a zpět nejezdí všechny autobusy 30, ale jen vybrané spoje. V pracovní dny od 9 do 13.30 hodin to bude v intervalu 60 minut a v době od 13.30 do 18.30 každých třicet minut. O víkendech a svátcích od 9 do 19 hodin bude třicítka jezdit k jezeru a zpět každou půl hodinu. Informoval o tom dopravní podnik. Nový jízdní řád je sestaven tak, aby linka 30 nadále přednostně obsloužila spojení s nemocnicí a nádražím. Trasa k jezeru bude stejná jako u šestnáctky, která tam míří od nádraží. (mm)