Už letos na jaře začne dodávat bezemisní elektřinu do sítě první velká elektrárna využívající energii slunečního záření umístěná na zastřešeném parkovišti dukovanské jaderné elektrárny. Vůbec největší solární instalace za posledních 10 let o výkonu 2,3 MWp pak vznikne na střechách automobilky Škoda Auto. Postaví ji ČEZ ESCO.

Několik řad fotovoltaických panelů se leskne v jižním cípu areálu nejmodernější klasické elektrárny ve střední Evropě. Mají celkový výkon pouhých 56,6 kW a jednotlivá pole se už na první pohled vzájemně liší: typově, orientací na různé světové strany nebo mírou sklonu. Zastoupeny jsou nové technologie jako double glass a double facial umožňující využívat osvit z obou stran ale i vysokoúčinné typy Half cut a PERC vyrábějící i při částečném zastínění nebo znečištění. Nechybí ani stále populárnější agrivoltaika – nezvykle svisle stojící panely vhodné pro kombinaci výroby ekologické elektřiny se zemědělstvím nebo pastevectvím. Proč tak pestrý mix?

Vápenka má krásně modrou vodu a to nás baví, říká otužilkyně Michaela Pachtová z Teplic. (na snímku vlevo)
FOTO: Vápenka má krásně modrou vodu a to nás baví, říká otužilkyně z Teplic

„Účinnost panelů za poslední dekádu vystřelila z 13 až ke 20 procentům, fotovoltaika má jistě obrovský potenciál. My si ale chceme být stoprocentně jistí, že naše velké elektrárny pro příští dekádu o celkovém výkonu v řádu tisíců megawattů budou optimálně poskládané a mít ideální poměr cena/výkon. Proto testujeme na jednom místě různé typy technologií, nosných konstrukcí a děláme si komplexní monitoring jejich provozu. A to až na úroveň výroby jednotlivých panelů, v kombinaci s hodnotami osvitu, teplotou panelů a okolí nebo rychlostí větru. Výsledkem budou konkrétní doporučení pro výstavbu velkých solárních parků,“ dává nahlédnout za oponu ledvické laboratoře moderní energetiky Jan Kalina, generální ředitel společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje.

Sokolovna– hostinec a sál.
FOTO: Sokolové v Košťanech slaví 125 let, jednota má 228 členů

Areál ledvické elektrárny tak pokračuje v rozšiřování portfolia zdrojů bezemisní elektřiny a naplňuje svou ambici stát se jedním z inkubátorů moderní zelené energetiky. Už od loňského roku tu čtyři bezlopatkové odvalovací turbíny PROTUR mění energii vyčištěné chladicí vody z ledvického provozu v elektřinu pro osvětlení areálové čističky odpadních vod. Původem český vynález umí zpracovávat vodu i na mimořádně nízkých spádech od 0,4 do 1,5 metru, kde by se standardně používané druhy vodních turbín neuplatnily. Pro ukládání okamžitých přebytků energie tu slouží bateriový akumulační systém o kapacitě 12 kWh.

Martin Schreier, ČEZ