Kořeny zkrátíme na 2 až 4 cm a odstraníme z nich zeminu. Listy rukou opatrně odstraníme, aby bulvy nevadly, ponecháme jen malé srdíčko nejmladších lístků. Upravené bulvy zakládáme ihned po sklizni do písku nejlépe do studeného sklepa.

Dobře usušenou cibuli kuchyňskou skladujeme na suchém, chladném a dobře větraném místě - nejlépe v dřevěných lískách a v tenké vrstvě. Cibuli je nutné pravidelně kontrolovat a vyřazovat ty, které jeví známky napadení houbovými chorobami. Cibuli, kterou skladujete v prostorách, kam může proniknout mráz, rozložte do tenké vrstvy. A pozor, se zmrzlou cibulí se nesmí hýbat. Po rozmrznutí je nožné cibuli využívat stejně jako původní.

Bakteriální přípravek Oxy-gen-Ator urychlí rozklad veškerého zahradního a domácího odpadu rostlinného původu, například trávy, listí, drcené štěpky i zbytků z kuchyně. Kompost se zalije předem připraveným roztokem, aktivovaným podle návodu v potřebném množství vlažné vody. První tři dny je nutné kompost kropit vodou, poté už proces pokračuje bez naší pomoci. Do dvou měsíců je kompost zralý. Aplikace bakteriální směsi do kompostu je možná jen při minimální teplotě +10 °C a vyšší jinak mikroorganismy nebudou aktivní a rozklad organické hmoty nenastane. Jedno balení dokáže zpracovat 5 m3 zahradní hmoty bez přehazování.

Z holého, byť perfektně zrytého záhonu vyplaví deště a sníh hodně živin, hlavně dusíku. Záhony osejte rostlinami na zelené hnojení, které svými kořeny i nadzemní hmotou dusík využijí. Na jaře všechno zaryjete a budete mít v půdě dusík, organickou hmotu i dostatek vláhy.

Petr Kumšta