„Náš závod v Chudeřicích vyvážel již před téměř sto lety, například do Jižní Ameriky. I když nešlo o autoskla, i tehdy byly podmínky pro uplatnění se v zahraničí náročné. Dnes je to možná ještě těžší, a to především v automobilovém průmyslu, kde je obrovský tlak na kvalitu a přesnost dodávek. Dokážeme se prosadit díky skvělé práci našich lidí i možnosti být součástí skupiny AGC. Věřím, že jsme schopni dlouhodobě obstát i ve složité době, která před automobilovým průmyslem stojí," řekl Luděk Steklý, člen představenstva AGC Automotive Czech

Autoskla z Chudeřic se montují například do Mercedesů, Porsche, BMW, Audi nebo Volva, ale také do Škodovek nebo Peugeotů. Ročně firma vyrobí kolem 30 milionů kusů autoskel. Drtivá většina, až 80 procent směřuje na vývoz do největších evropských automobilek.

 Tradiční klání českých vývozců Exportér roku, v němž mohou domácí firmy porovnat své schopnosti úspět na zahraničních trzích, vyhlásila Hospodářská komora. Největším exportérem pro rok 2020 byla v vyhlášena společnost ŠKODA AUTO. AGC Automotive Czech se soutěže zúčastnila téměř ve všech ročnících. Firma letos obhájila 17. místo z roku 2019.

 

Můžete provázet na zámku, kde kdysi žil slavný Casanova.
Můžete provázet na zámku, kde kdysi žil slavný Casanova

Závod v Chudeřicích patří mezi největší a nejkomplexnější evropské výrobce autoskel a je největším závodem na výrobu autoskel skupiny AGC. Objem výroby autoskel za posledních 10 let AGC Automotive Czech zdvojnásobila. Zaměstnává kolem 1800 lidí. Firma patří do skupiny AGC, která je největším světovým výrobcem plochého skla. 

Martin Jonáš