V učebně si až 27 studentů může vyzkoušet práci s robotickými rameny, měřicí technikou nebo laboratorními přístroji. Budou moci také programovat ve speciálním programovacím prostředí CodeSys. Kompletní úprava a vybavení učebny přišlo školu na více než milion korun, které získala od společnosti AGC Automotive Czech, z evropských fondů i vlastních zdrojů.

Tomáš Holomek, ředitel Střední školy AGC: „Nová učebna je dalším krokem na naší cestě stát se špičkovou, technicky zaměřenou střední školou. Chceme vychovávat studenty, kteří budou uplatnitelní ve firmách v regionu okamžitě po ukončení studia. Cesta k tomu vede přes posilování praktických dovedností a zkušeností studentů. Právě k tomu bude sloužit nově vybavená učebna.“

V učebně studenti mohou využívat například robotické rameno Festo – Mitsubishi, které škole věnovala společnost AGC Automotive Czech z Chudeřic u Bíliny. „Pro nás jsou nyní i do budoucna technické obory klíčové nejen pro zajištění stávající výroby, ale především pro další rozvoj firmy v budoucnu. Je proto i naším zájmem, aby se zde studenti seznamovali s co možná nejreálnějším prostředím, se kterým se pak budou v praxi setkávat,“ řekl generální ředitel AGC Automotive Czech Luděk Steklý.

Vedle robotického ramene Festo – Mitsubishi je součástí učebny také pět stavebnic robotické ruky Merkur se šesti stupni volnosti. Zároveň má každý student k dispozici vlastní pracoviště se silovými a datovými zásuvkami. Do konce roku škola plánuje jednotlivá pracoviště vybavit notebookem, na kterém bude probíhat výuka programování v prostředích CodeSys a Robotstudio od společností FESTO a ABB. V rámci výuky elektroniky bude využíváno prostředí MultiSim, nástroje pro kreslení elektronických schémat a simulaci reálných obvodů. Do učebny bude v rámci výzvy Šablony II pro střední školy instalován také vizualizér, což je zařízení pro digitalizaci 3D objektů s přímou projekcí na plátno pomocí datového projektoru.

AGC Automotive Czech
AGC Automotive letos investuje téměř 450 milionů korun v Chudeřicích

„V aktuálním školním roce bude učebna sloužit studentům denního studia v oborech Informační technologie a Elektrikář. Učebnu ale využijí i studenti dálkového nástavbového studia z oboru Mechanik elektrotechnik. Od příštího školního roku pak bude nová učebna určena především pro nově zaváděný obor denního studia Mechanik elektrotechnik, kterým škola reaguje na požadavky firem v regionu,“ doplnil Tomáš Holomek.

Nová učebna je také dalším krokem k posílení spolupráce školy a firem, kdy se mohou studenti uplatnit především v rámci skupiny AGC. „Zájem o odborné kompetence našich absolventů ale projevují i další významní zaměstnavatelé v regionu, například Severočeské doly, EdgeWell nebo KNAUF INSULATION,“ doplnil ředitel školy.

Na jaře již škola získala například plnohodnotné robotické rameno ABB v hodnotě přes dva miliony korun od společnosti AGC Automotive Czech, které je umístěno v areálu sesterské AGC Flat Glass Czech v Řetenicích.

Martin Jonáš