Program Soutěž & Podnikej vznikl jako myšlenka podnikatele Martina Vítka, který s vlastním podnikáním začal také již během studií na střední škole. „Soutěžícím chceme ukázat, že mohou v životě pracovat na svých nápadech, a přitom se rozvíjet. Od nás získají podporu v podobě mentorů, expertů z prestižních firem a praktických cen pro jejich pokračující práci po ukončení jejich působení v soutěži," popisuje účel programu Martin Vítek.

Osobnosti z praxe a řešení, která mají reálný dopad

 Soutěž je určena všem studentům středních škol ve věku od 16 do 21 let, kteří chtějí získat praktické zkušenosti, příležitosti a kontakty. V průběhu celého programu má každý soutěžní tým k dispozici svého mentora z řad zkušených podnikatelů nebo vrcholového managementu firem a propracovanou metodiku provázející je všemi úkoly.

 Nápady studentů zasahují do různorodých odvětví od módního designu až po technologická řešení. Loňským vítězem se stal David Stančík s projektem Daruju krev. Jeho aplikace motivuje veřejnost k dárcovství a poskytuje užitečná data uživatelům i nemocnicím.

 Během uplynulých čtyřech ročníků soutěží prošlo více než 500 středoškolských studentů a zapojilo se na 400 profesionálů z významných firem (KPMG, Modrá pyramida, Havas a další). Celý program má celorepublikovou působnost a také záštitu od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

 

O “Soutěž & Podnikej”

 Soutěž & Podnikej je mimoškolní program určený pro studenty středních škol z celé České republiky. Smyslem projektu Soutěž & Podnikej je umožnit studentům zrealizovat ve spolupráci s odborným mentorem svůj sen a rozvinout své podnikatelské myšlení. Nápady soutěžících zasahují do širokého spektra oborů, od školství, pojišťovnictví, IT až po deskové hry a módní produkty. Soutěž & Podnikej se pod záštitou MŠMT a dalších institucí podílí na tom, aby v České republice vyrostla generace motivovaných, samostatných lidí. Soutěž & Podnikej je organizována Nadačním fondem vzdělávání a podnikání. Více informací je k nalezení na webových stránkách.

Vlastimil Šobáň