V anketě letos soutěžilo 99 dřevěných staveb a 20 dřevěných zajímavostí. Těm všem poslala široká veřejnost 56 812 hlasů. Vítězové získali dubový diplom, odměnu 10 000 Kč a pro své soutěžní dílo titul „Dřevěná stavba roku v dané kategorii“. Cenu pro hlasující, 3denní pobyt ve srubu AKADEMIE Libchavy s.r.o. v podhůří Orlických hor vyhrála Romana Jiránková z Pardubic, která svými hlasy nejlépe odhadla skutečné vítěze hlasování.

Narozeninová kategorie Dřevěných zajímavostí zaznamenala velký zájem. Přihlásilo se do ní 35 předmětů, běžných i extravagantních, se zajímavým příběhem. Cílem bylo ukázat, jak variabilní je dřevo v našem životě a zároveň dát prostor šikovným řemeslníkům, kteří pracují s naší významnou obnovitelnou surovinou. „Do hlasování veřejnost jsme vybrali 20 zajímavostí. Dřevěná trsátka, kliky, sochy nebo třeba trakař vzbudily u lidí velký ohlas. Jsem rád, že jsme je mohli inspirovat a snad i trochu pobavit,” usmívá se Stanislav Polák, ředitel Nadace dřevo pro život.

Fontána Mokré tričko tryská vodu přímo z chodníku.
FOTO: Fontána Mokré tričko v Teplicích tryská vodu přímo z chodníku

Jubilejní ročník ankety vnímá pozitivně. „Naše anketa už 10 let ukazuje pokrok českého dřevěného stavění. Dřevěné stavby provázejí lidstvo od počátku věků a jsou svědky vývoje naší společnosti. Těším se, co dalšího nám v budoucnu přinesou.”

Letošní přehlídce dřevěných staveb udělili záštitu ministr zemědělství Miroslav Toman, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo životního prostředí, Svaz měst a obcí České republiky a podpořily ji významné společnosti lesnicko-dřevařského sektoru.

Terezie Poláková