Teplice v Mladé Boleslavi s Východočechy padly 1:4, více než porážka je ale zaskočilo chování hradeckých fans. „Gratulace Hradci k výhře, ale takovou míru rasismu jsem na stadionu dlouho nezažil. Nadávky typu: negře, čmoude, běž jíst banány na zápase, kde je cca 500 lidí, vše je vidět a slyšet i ze hřiště… Klub či pořadatel nic neřeší. Ostudný,“ vyťukal pár minut po zápase na sociální síť Twitter notně vytočený Kučera.

Podle očitých svědků s rasistickými urážkami začali přívrženci hradeckého klubu už od samého úvodu střetnutí. „Hrubě se nadávalo od 1. minuty. Seděl jsem bohužel hned vedle kotle domácích, než jsme si odsedli. To se nedalo poslouchat. Nějakým způsobem se nadává na každém stadiónu, ale tohle bylo totálně přes čáru od začátku. Neexistuje pro to omluva,” popsal teplický fanoušek Jiří Kudža.

Luděk Zelenka
Komentář Františka Bílka: Stigma rasisty vypálí na čelo i nevinné vtípky

Na Gninga, autora čtyř teplických podzimních gólů, se sypaly nadávky a rasistické urážky pokaždé, když byl v akci. Chvíli před přestávku byl v pokutovém území faulovaný, hosté zahrávali pokutový kop. Hněv fandů Hradce v tu chvíli nabral na intenzitě. „Asi si někteří z nich mysleli, že padá úmyslně, filmuje, nevím… Ale vůbec ničím jen neprovokoval, hrál si to své,” vyjádřil své pocity Kudža.

Rasismus se snažil ve druhé půli zkrotit teplický bek Matěj Hybš, když směrem k hradeckému kotli ukázal gesto, které je prosilo o uklidnění vášní a stopku nechutným útokům. Umravnit nevychované jedince se v jednom případě rozhodl i tamní hlasatel, po chvíli bylo ale vše při starém. Hlavní rozhodčí Ladislav Szikszay měl možnost utkání přerušit a vyzvat pořadatele například k vyklizení hradeckého sektoru, nic podobného ale neučinil.

„Kotel byl hned vedle střídačky. Jel to své opravdu celý zápas,” štvalo mluvčího FK Teplice Martina Kovaříka. Na twitter umístil ironický status, který na chování hradeckých příznivců také upozorňoval. „Abdallah Gning se stal opravdu oblíbeným hráčem hradeckého kotle, klobouk dolů před nimi. Škoda, že svůj nový fanklub Abu v nastavení nerozradostnil vstřelenou brankou a byla to jen tyč.”

Severočeši pravděpodobně během neděle přijdou s oficiálním prohlášením. „Jednoznačně odsuzujeme chování domácího kotle, jehož někteří členové téměř po celou dobu utkání rasisticky uráželi Abdallaha Gninga. Takové chování do společnosti nepatří a takoví lidé nepatří na fotbalové stadiony. Věříme, že domácí klub zakročí a nebude se to v budoucnu opakovat,“ vyjádřil se zatím k odsouzeníhodnému incidentu ředitel Teplic Rudolf Řepka.