Na úvodním setkání nebudou pouze noví hráči a posily, ale v některých případech i trenéři. Pod vedením nového realizačního týmu v čele s praktikem Davidem Horejšem začne Jablonec, na varnsdorfskou lavičku nově usedne exliberecký asistent Miroslav Holeňák. V libereckém Slovanu je změn více: odcházejícího Libora Kleibla nahradí ve funkci ředitele Pavel Marek, dlouholetý člen představenstva klubu.

Slovan zahájil fyzickými testy na pražské FTVS už před týdnem. Hráči od úterka polykají intenzivní tréninkové dávky, a to jak na tréninkovém hřišti v areálu stadionu U Nisy, tak v posilovně. Kromě nováčků Matyáše Kozáka z pražské Sparty a ukrajinského talentu Ivana Varfolomejeva se zapojili i Tomáš Polyák a Maxmilián Jiří Kytka, kteří prošli akademií. Jasno už je v případě Dominika Plechatého, který bude v libereckém dresu působit i v příští sezoně jako sparťanský host a zapojili se navrátilci Dominik Gembický, Lukáš Hasalík a Ondřej Lehoczki.

V pondělí to rozbalí také v Jablonci. Hned první den letní přípravy odstartuje pro hráče pětidenní kondiční soustředění v Břízkách. Pracovat se bude nejen na hřišti, ale zejména v terénu v horském prostředí poblíž biatlonového a běžeckého areálu. V rámci přípravy odehrají Horejšovi svěřenci také dva zápasy na hřišti ve Vrkoslavicích. V sobotu 2. července proti Bohemians Praha a o týden později proti Varnsdorfu. Oba zápasy budou začínat v 11:00.

Také letos jablonecký tým čeká herní soustředění v zahraničí – vydá se opět do Itálie do městečka Vals v oblasti Gitschberg Jochtal. V Jižním Tyrolsku mužstvo čekají další tři přípravné zápasy (13. – 23. července).

Před devátou ráno bude rušno rovněž na Stínadlech. „Zahájení letní přípravy proběhne v pondělí v 9:00 na teplických Stínadlech, první trénink pak od 10:00 na hřišti v Dubí – Pozorce,“ informoval ředitel komunikace teplického klubu Martin Kovařík. Skláři mají v plánu herní prověrky s českými a německými soupeři, například s Dynamem Drážďany.

Nástupcem Pavla Drska se v druholigovém Varnsdorfu v pondělí oficiálně stává Miroslav Holeňák, jenž naposledy působil v roli asistenta v libereckém Slovanu. „Oslovil jsem ho již dříve, ale nedopadlo to. Zřejmě k tomu mělo dojít až nyní,“ říká o novém trenérovi majitel klubu Vlastimil Gabriel.

Realizační tým pak zůstává stejný, jako asistent Petr Papoušek a trenér brankářů Radek Porcal. Fanoušky potěšil i fakt, že o další rok, už třináctý, prodloužil v klubu smlouvu zkušený záložník Pavlo Rudnytskyy.