Obec teplických „skářů“ vyděsil závěr sezony. S úzkým kádrem, který čítal řadu zraněných a vykartovaných hráčů se Tepličtí s odřenými ušima dostali do skupiny o Evropu, v ní ale vybouchli, když doma od Mladé Boleslavi dostali osm branek. „Do konce března by nikdo neřekl, že se tohle stane, hráli jsme dobře. Pak ale přišlo uspokojení, hráči přestali poctivě pracovat, navíc došlo k zranění klíčových hráčů,“ nastínil problém trenér Stanislav Hejkal. „Velkou chybu na tom neseme i my,“ přiznal za vedení sportovní ředitel FK Teplice Štěpán Vachoušek. „To my schvalovali posily v zimě, to my schvalovali v zimě šíři kádru. Musíme se ve všech věcech poučit, aby se to neopakovalo. Alarmující je, že se výbuchy na konci sezon opakují. Budeme se i proto snažit kádr přebudovat. Měl by se každý rok vhodně doplňovat, aby nikdo neměl nic jistého. Fotbalisté jsou tu velmi dobří, umí hrát, bojovat. Ale uspokojí se. Vždy to fungovalo první tři čtyři měsíce pod novým trenérem, i za mě. Pak to upadlo,“ snažil se Vachoušek podívat pod pokličku teplické fotbalové kuchyně.

K jakým změnám tedy na Stínadlech dojde? V kabině na začátku přípravy už nebudou Krob, Kuchta, Hošek, Soungole, Bezdička nebo Luts. „Kroba jsme přeřadili z výkonnostních důvodů. Bereme ho za jednoho z lídrů kabiny. Bohužel nepředával pozitivní myšlení kabině. To on by ji měl v důležitých zápasech táhnout. Nezavíráme ale za ním dveře. Bude teď záležet na něm, jak se s tím popere a zvládne,“ říká sportovní ředitel FK Teplice Štěpán Vachoušek. „Kuchtu vracíme do Slavie k 30. 6. Nenaplnil naše očekávání. Beru to jako svou velkou chybu, jsem za jeho příchod zodpovědný. Nikdy nevidíte hráčům do hlavy. Co jsem ale viděl zápasy, které před přesunem k nám odehrál, tak nic nenasvědčovalo tomu, že ji nemá v pořádku. Fotbal pro něj není na prvním místě. Bude to pro něj poučná facka,“ přidává sportovní ředitel Teplic svůj pohled na konec útočníka, který v zimě přišel na Stínadla na dvouleté hostování, a přidává informace k dalším hráčům, kteří už nebudou mít v kabině prvoligového áčka místo. „Budeme hledat místo pro Soungoleho a Hoška. Myslím, že je umíme nahradit. Bezdička se vrací do Dukly. Můžeme ho nahradit z vlastních zdrojů. Dobře vypadá třeba Radosta, jen se potřebuje otřískat, třetí liga v béčku pro něj bude skvělou možností. Působit u nás nebude ani Simm Luts. Oznámil jsem manažerům, že si může hledat nový klub. Vrací se Kodeš a Hasil. Jsou to mladí a talentovaní kluci a hlavně Tepličáci. Bude jim daleko více záležet na našem klubu. Dále se vrací Šup z hostování z Ústí. Začne s áčkem a uvidíme co dál. Vrací se také Šimeček a brankář Němeček. Jeden z dvojice Plachý – Němeček bude chytat třetí ligu, druhému budeme hledat hostování.“

Jak vidí uplynulou sezonu ředitel FK Teplice Petr Hynek? 

Pane Hynku, jak sezonu hodnotíte?
Musíme vzít při hodnocení v potaz celou sezonu. Byla jako na houpačce. Chtěli jsme skončit v prostřední skupině, abychom se vyhnuli bojům o sestup a abychom se mohli pokusit bojovat o poháry. Nejdřív jsme pošilhávali po skupině o titul, když se nám v březnu dařilo, pak jsme ale byli rádi, že jsme se zachránili. Vyvrcholilo to ostudou s Mladou Boleslaví. Sezonu i z tohoto pohledu nemůžeme hodnotit úspěšně.

Jak berete trenérskou změnu? Pomohla? 

Příchod Standy Hejkala se ukázal jako velmi dobrý tah, a to i přes to, že se stal ten výbuch s Mladou Boleslaví. Realizační tým má naší důvěru, nevnímali jsme ten zápas jako nějaké pochybení trenérů.

Co se tedy stalo? 

Ve finále se ukázalo, že náš kádr nebyl v zimě dostatečný. Nebyli jsme všichni zdraví, přišly do toho karetní tresty. Ten kádr nebyl především konkurenceschopný. Proto jsme začali pracovat na tom, aby se to změnilo. Chceme ho provětrat, zvýšit konkurenci. Nechceme, aby kádr byl pořád stejný, vede to k uspokojení.

Budete investovat víc peněz do přestavby kádru? 

Ano, domluvili jsme se, že nějaké peníze bychom měli do kádru pustit. Po bitvě je každý král, ale tím nepopírám, že jsme udělali spoustu chyb. Musíme říct, že tento kádr porazil Plzeň, trápil Spartu. Kádr není špatný, ale chybí tam přirozený vůdce. Bude složité ho najít.

Ubylo vám hodně fanoušků. Čím si to vysvětlujete? Kromě toho, že se mužstvu v závěru soutěže nedařilo. 
Úbytek fanoušků byl veliký, to je pravda. Trend je takový, podívejte se, kolik lidí chodí na nadstavbu. Zkoušeli jsme různé věci, například mohli vyhrát auto. Lidi ale přijdou jen na atraktivní soupeře, mnohdy ani tehdy ne. Když se hraje 10. prosince nebo února, tak si to spousta lidí rozmyslí. Základ je ale to, že musíme hrát fotbal, na který budou rádi koukat, a mít i ty výsledky.

Má malý počet diváků špatnou odezvu u sponzorů?
To, že chodí málo diváků, nehraje tolik u sponzorů vliv, to spíš ta porážka 0:8 nám uškodila.

Platí, že rozpočet klubu je 80 milionů?
Ano, ale nejde to jen do áčka. Celý stadion je náš, navíc jsme snad jediný klub, který si musel zaplatit umělou trávu za 14-15 milionů. To už jsou tři hráči. Naprostá většina stadionů je městská. To je dalších 8 – 10 milionů ročně. 

Obrovské náklady jsou i na akademii.

 
Jaká je teď podpora ze strany města Teplice? 

Ze strany města bylo ujištění, že by chtělo sport v Teplicích více podpořit. Navrhli jsme nějakou formu spolupráce a teď čekáme na jeho reakci.

AGC, váš vlastník, více peněz nemůže uvolnit? 

AGC řeklo, že jestli chcete víc peněz, tak si je musíte sehnat. To se nám nedaří. Máme řadu partnerů, které dávají statisícové částky, toho si moc vážíme. Nedaří se nám ale sehnat velkého partnera, který by nám pomohl, abychom se posunovali jinam. Padá to na mou hlavu a na hlavu mých kolegů.