Pro klub jde o osmnáctou odnož projektu zahraničních akademií, který funguje od roku 2008. „Cílem je skloubit technickou, ale i etickou stránku. Chceme přenášet naši filozofii a vychovávat nejen dobré hráče, ale i dobré kluky a holky,“ uvedl ředitel akademií Marco Monti.

Útočník Bekim Balaj (uprostřed) poslouchá hymnu Andorry místo té albánské.
Francie si proti Albánii uřízla ostudu. Byl u toho i bývalý hráč pražských "S"

Po Číně, Austrálii, Japonsku či Jižní Americe tedy nyní Inter zamíří do Česka. V Praze bude po celou sezonu k dispozici kouč přímo z Milána, který povede tréninky a zároveň bude předávat know-how zdejším kolegům.

Finančně by měla účast vyjít na přibližně 50 až 65 eur za měsíc a startuje již 23. září.

Osobnosti ve vedení

Do Prahy přiletěl jako ambasador projektu Javier Zanetti. Bývalý argentinský reprezentant a legenda Interu. Strávil v něm devatenáct let, třináct z nich působil jako kapitán týmu a nyní pracuje na pozici viceprezidenta. Tedy na stejné jako Pavel Nedvěd v Juventusu.

„Klub mě vybral stejně jako Pavla v Turíně, protože věří, že jsme osobnosti, které mohou ideálním způsobem předávat hodnoty klubu. A je jedno, jestli jsme cizinci. Já se tak navíc ani necítím. Inter je pro mě rodina, strávil jsem v něm více než polovinu života,“ vysvětlil.

Zápas století Sigma - repre ČR v Olomouci - Karel Brückner v objetí s Pavlem Nedvědem
Nedvěd o Brücknerovi: Věděl, jak na nás. Do Juventusu bych ho určitě vzal

Jeho slovům dal za pravdu Monti: „Javier je ztělesněním našich hodnot a ukázkou ideálního modelu výchovy fotbalisty. Už jen svou samotnou přítomností nám pomáhá.“

Účast velké postavy Interu vybízela samozřejmě také k otázkám na bitvy v Lize mistrů, kde se vítěz ze sezony 2009/10 utká s dvěma dalšími giganty Barcelonou a Dortmundem, jež doplní pražská Slavia.

„Je to velice komplikovaná skupina s těžkými soupeři. Ze všech máme respekt. Proti Slavii to bude velký první zápas,“ okomentoval protivníky.

Fotbal v ČR může růst

Zanetti, který se včera odpoledne ukázal také na hřišti při modelovém tréninku s dětmi, o českém fotbale mluvil s respektem.

Zápas století Sigma - repre ČR v Olomouci
Fotbalové hvězdy bavily Hanou. Brückner dostal tribunu a měl slzy na krajíčku

„Měl jsem možnost se potkat s řadou hráčů. Nejvíc s Nedvědem, když nastupoval za Lazio a Juventus. V souvislosti s losem Ligy mistrů mě pak napadá také Petr Čech,“ povídal s úsměvem bývalý defenzivní plejer, který v modročerném dresu odkroutil přes 600 zápasů.

„Jinak nerad hovořím o jednotlivcích, ale spíš o mužstvech. Třeba Slavia se prezentuje dobře, postup si zasloužila. Český fotbal může jen růst, velmi ho respektuji,“ dodala legenda Interu.