Předchozí
1 z 2
Další

Do tuhého půjde už v úterý večer. První duel dvojdílné bitvy bude v 19:30 hostit pražský Eden. Bude se jednat o souboj loňských vicemistrů – zatímco celek v sešívaných dresech skončil o sedm bodů druhý za plzeňskou Viktorií, Dynamu titul utekl o dva body. Mistrem byl rival z Doněcku, kde právě defenzivní specialista Hübschman strávil podstatnou – a úspěšnou – část své kariéry.

Fotbalové utkání Fortuna ligy mezi celky AC Sparta Praha  a 1. FC Slovácko 5. srpna v Praze. Filip Kubala vs. Semih Kaya.
Záložník Slovácka Havlík: Chtěli jsme Spartu ztrestat, ale nepodařilo se

„Těší mě, že za těch deset let, co jsem v Šachtaru působil, jsme s Kyjevem měli docela dobrou bilanci,“ usmívá se šestatřicetiletý fotbalista a někdejší český reprezentant.

Tomáši, jak osobně vidíte souboj Slavie a Dynama ve třetím předkole Ligy mistrů? 
Dynamo není jednoduchý soupeř, navíc si myslím, že Slavia chtěla spíše na druhou stranu, ne na východ. Šance každopádně vidím stejně. Kyjev se teď trošku nastartoval výhrou proti Šachtaru v ukrajinském Superpoháru, navíc proti němu vyhrál před pár dny i v lize. Jsou tedy už na začátku sezóny v euforii, vloni totiž s Doněckem prohráli titul, což je vlastně poslalo do předkola.

Slovácko proti Baníku
Ach, to vedro... Ve Zlíně a na Slovácku rušili tréninky. Zápasy ale neposunuli

Vypadá to, že ukrajinskou ligu pořád bedlivě sledujete. V jakém rozpoložení Dynamo nyní je?
Start nového ročníku jistě hodnotí dobře. Vždycky se mluvilo o tom, že na Ukrajině je jen jeden dobrý tým, tedy Dynamo Kyjev, ale myslím si, že v posledních desíti patnácti letech Šachtar ligu ovládl a odsunul je trošku do ústraní. Třeba ale současné výkony naznačují, že se situace otočí a budou zase vládci Ukrajiny oni. To ukáže až čas.

Mohou se proti Slavii cítit jako mírní favorité?
Po posledním triumfu v Superpoháru jim sebevědomí určitě naroste. Řekl bych, že tato sezóna by klidně mohla být jejich, takže i do předkola se Slavií půjdou s tím, že budou chtít postoupit. Myslím si ale, že i Slavia má hodně slušný tým, který je navíc už nějakou dobu spolu. A i jí vyšel začátek ligy, vždyť udělali devět bodů. Z mého pohledu půjde o vyrovnané dvojutkání.

Hráči Kairatu Almaty Bauyrzhan Islamkhan,  Isael a Gafurzhan Suyumbayev slaví gól do sítě Alkmaaru
Hurá, přijede Aršavin. Jak se Olomouc (ne)těší na soupeře z Kazachstánu

Čili, kdybychom mluvili v procentech, jsou šance padesát na padesát?
Řekl bych, že ano. Dynamo se v poslední době zvedlo, dříve, když jsem proti němu hrál já, mělo více cizinců, teď staví spíše na odchovancích a dalších Ukrajincích. Slavia naopak několika cizinci disponuje, jsou v týmu už nějakou dobu a určitě jsou zvyklí jak na klub, tak i na Čechy. Jako celek navíc Pražané nevypadají vůbec špatně. Bude záležet na maličkostech a možná i trochu na štěstí, například kdo dá první branku. 

Slavia bude chtít první duel ovládnout

Dynamo má na soupisce třeba vicemistra světa Pivariče nebo reprezentanty Sydorčuka a Cyhankova. Nesrovnatelně větší zkušenost má celá sestava i z pohárů – vloni z toho bylo osmifinále Evropské ligy…
I Slavia má ale něco odehráno. Nebyla sice v Evropě až tak vysoko, myslím si však, že zahraniční hráči zkušenosti mají. Michael Ngadeu-Ngadjui třeba vyhrál Africký pohár národů, Miroslav Stoch pak hrával ve velkých klubech a soutěžích, kde si taky zahrál poháry (například ve Fenerbahce Istanbul či Chelsea – pozn. red.).

Robert Hrubý.
Robert Hrubý o zranění: Nepříjemné, týden jsem jezdil jen na kole

Kluků, o které se Slavia může opřít, je víc. Zkušenosti mají navíc i z reprezentací, takže v tomhle až tak velký rozdíl nebude. Dynamo sice vloni hrálo vysoko jak na Ukrajině, tak i v Evropské lize, tady to ale podle mě opravdu bude spíše o zmíněných maličkostech.

Je podle vás pro Slavii výhoda, že začíná doma a může těžit z velké euforie a podpory svých příznivců? 
Určitě, ale zase těžko říct, co ta výhoda vůbec je. Kdyby nechali soupeře dát gól u sebe doma a pak to museli uhrát venku… Jakákoli branka může tento souboj rozhodnout, což bylo vidět třeba teď u Sparty, které se venku nepodařilo skórovat, Subotici naopak ano. Začátek bude každopádně důležitý. Slavii poženou dopředu lidi, tým bude odhodlaný vstoupit do pohárové Evropy dobře.

Jaký herní projev lze od obou mužstev očekávat?
Těžko se to odhaduje. Spíše až v prvních patnácti minutách uvidíme, jak na tom oba týmy jsou. Kdo má větší kuráž, kdo bude chtít bránit, nebo naopak hrát na brejky, Kyjev může klidně hrát normálně otevřeně. Slavia má podle posledních zápasů taky větší chuť dopředu a myslím si, že bude chtít úvodní duel ovládnout. Hlavně si bude muset dát pozor na to, aby neinkasovala, protože každý gól by se potom těžko odehrával.

Derby? Šlo o válku, a to nejen na hřišti

Jaké máte vy osobně na Ukrajinu vzpomínky? Předpokládám, co se sportu týče, že díky osmi titulům a triumfu v Poháru UEFA jen ty nejlepší. 
Nebylo vždycky všechno jen pozitivní, ale z fotbalového pohledu ano. Vždycky toho jde dokázat víc, lepší by třeba bylo mít deset titulů, ale samozřejmě jsem rád, že jsme dokázali vyhrát osmkrát a k tomu přidat i zmíněné vítězství v Poháru UEFA. Příjemné vzpomínky nad všemi porážkami či věcmi, které se nepovedly, zkrátka převažují.

Pořadatelé zadrželi fanouška Sparty, který vběhl na hrací plochu.
Komentář Martina Jůzka: Jak na chuligány? Sparta je dosud nechtěla umlčet

Které momenty z mnoha derby s Kyjevem se vám vryly do paměti nejvíce?
Vždy jsou to podle mě zápasy, na které se každý hráč těší. Pokaždé bylo vyprodáno a navíc šlo téměř až o válku, a to nejen na hřišti, ale i mezi lidmi. Ani jeden klub nechtěl prohrát a dát něco zadarmo. Já se na taková střetnutí vždycky těšil a myslím si, že za těch deset let, co jsem v Šachtaru působil, jsme měli s Kyjevem docela dobrou bilanci.

Úplně nejdůležitější pro hráče, vedení i fanoušky bylo ono semifinále Poháru UEFA v roce 2009, kdy jsme postoupili právě přes Kyjev a pak soutěž i vyhráli. To pro nás bylo asi největší vítězství, těžko se to s něčím srovnává. Kdyby Slavia se Spartou byly ve stejné situaci, tak by podle mě oba celky taky raději prohrály ligu a soustředily se spíše na pohár. Z toho pohledu pro mě bylo Dynamo příjemným soupeřem, protože jsme je za těch deset let dokázali našimi výsledky zastínit.

Jiří Skalák
Jiří Skalák mění v Anglii dres, na tři roky se upsal Millwallu

Jaká bývá při takovém derby atmosféra? Co tamní fanoušci, na co se slávisté musí připravit? 
Kyjev má jedny z nejhorších, nebo spíše nejradikálnějších příznivců. Ne v tom smyslu, že by se prali přímo na stadionu, nebezpeční nejsou, ale jsou určitě agresivnější než třeba fanoušci Šachtaru. Můžeme očekávat dobrou atmosféru, lidé určitě přijdou a bude vyprodáno. Slavia se pak může těšit na pěkný stadion a, pokud si dobře vybere, také pěkný hotel (směje se).

V Kyjevě je možností hodně. Asi se budou ve městě muset vypořádat se zácpami, nicméně co se prostředí týče, nemyslím si, že je to tak zlé, jak si u nás lidi myslí. Předpokládá se totiž, že když se jede na východ, tak je všechno špatně, to ne.

Odkaz Valerije Lobanovského

Jste s někým z Ukrajiny stále v kontaktu? 
Samozřejmě, ale většinou s bývalými hráči Doněcku. Řešili jsme například většinu posledních zápasů s Kyjevem, protože Šachtaru fandíme, i když už tam nejsme. Držíme mu palce v každém utkání.

David Kobylík v dresu HFK Olomouc
David Kobylík: Největší pohárový zážitek? Gól do sítě Mallorky

Když teď s Dynamem prohrál, slyšel jsem, že Šachtar sice držel balón, ale nebyl aktivní do zakončení a bylo to spíše takové držení míče bez branek. Kyjev pak jednu dal a vyhrál. Kluci prý ještě zkoušeli odpovědět, ale byl to jen takový platonický tlak bez většího úspěchu.

Jak moc se Kyjev proměnil od té doby, co jste proti němu v dresu Šachtaru nastupoval?
Stále v týmu působí Mykola Morozjuk, pravý obránce, ale jinak jsou tam spíše kluci, kteří tehdy nenastupovali a hráli třeba za juniorku. Filozofie klubu je nicméně furt stejná a Dynamo si na ní zakládá. Snaží se držet systému Valerije Lobanovského (trenéra ve slavné éře Kyjeva v 70. a 80. letech – pozn. red.) a dávat šanci odchovancům.

Hodně lidí, kteří tam trénovali nebo i stále trénují, jsou třeba jeho bývalí svěřenci. Spousta z nich zažila éru Dynama, když to Kyjev válcoval a byl úspěšný nejen doma, ale i v Evropě, a snaží se na ni navazovat. Duch Lobanovského tam prostě pořád cítit je.

Radost Marka Kincla po brance do sítě římského Lazia, kterou na Letné rozhodl utkání Ligy mistrů v listopadu 2003.
Marek Kincl: Na Spartu se mi teď kouká moc špatně
Fotbalové utkání 2. předkola Evropské ligy UEFA mezi celky AC Sparta Praha a FK Spartak Subotica 2. srpna v Praze. Uprostřed nešťastný Uroš Radakovič.
Sparta opět na dně. Dají se po dalším zkratu najít pozitiva?

Tomáš Hübschman je defenzivní záložník prvoligového Jablonce. Odchovanec Sparty, který v české nejvyšší soutěži působil kromě pražského klubu a současného zaměstnavatele krátkou dobu také ve Zlíně. Deset sezón strávil v ukrajinském klubu Šachtar Doněck, se kterým se stal osmkrát mistrem Ukrajiny, čtyřikrát vyhrál ukrajinský pohár, čtyřikrát tamní Superpohár a v roce 2009 triumfoval i v Poháru UEFA.

V dresu národního týmu byl Hübschman mistrem Evropy do 21 let, zúčastnil se také úspěšného Eura 2004 v Portugalsku, MS 2006 v Německu a Eura 2012 v Polsku a na Ukrajině. Za českou seniorskou reprezentaci odehrál celkem 58 utkání.