I když v Premier League nikdy nehrál s anglickým fotbalem má bývalý skvělý reprezentant a dnes sportovní ředitel Baníku Ostrava Marek Jankulovski bohaté zkušenosti.

A patří k fotbalistům, kteří si zahráli v jednom týmu s hvězdným Davidem Beckhamem. SPOLUHRÁČI Z MILÁNA. Marek Jankulovski hrával s Davidem Beckhamem v AC Milán.Zdroj: Archiv Deníku

„Super kluk, nedám na něj dopustit,“ řekl o něm Deníku Jankulovski.

Jak vzpomínáte na zápas Anglie – Česko (2:2) v roce 2008?
Pro mě to byl zážitek. Dal jsem tam vůbec nejpěknější gól z trestného kopu v kariéře.

Máte ho někde nahraný?
Nedávno mi někdo poslal video, určitě si ho před zápasem dám na instagram. To je povinnost. (směje se) Myslím, že James (gólman Anglie) hledá ten balon ještě dneska. Dobře se mi na ten zápas vzpomíná. A to i proto, že se hrál ve Wembley. Je to jeden ze stadionů, ke kterému má každý fotbalista velký respekt, úctu a chce si tam zahrát. I když se tehdy jednalo jen o přátelský zápas, tak jsme se na to hodně těšili. Na hřišti jsem se potkal se dvěma dalšími baníkovci Milanem Barošem i Vencou Svěrkošem, což bylo vždycky příjemné.

Anglie tehdy nastoupila v nejsilnějším složení, kterého spoluhráče jste nejvíce vnímal a proč?
U mě to je jasné, protože za Anglii hrál David Beckham, se kterým jsem se potkal v AC Milán. Ale byli i tam další skvělí angličtí fotbalisté: Rooney, Gerrard, Lampard. Škoda, že jsme v závěru inkasovali vyrovnávací gól. Ale i ta remíza je s odstupem času cenná.

Přestavba fotbalového stadionu Bazaly v Ostravě pokračuje, snímek z 19. března 2019.
OBRAZEM: Tréninkové centrum na Bazalech roste. Jak se vám líbí?

Jak vůbec vzpomínáte na Davida Beckhama?
Pro mě to je skvělý hráč, se kterým jsem měl tu čest hrávat v jednom týmu. Osobně ho řadím vedle Linekera, Gascoigna k velkým ikonám anglického, ale také světového fotbalu.

On se jako jeden z mála anglických fotbalistů dokázal prosadit i jinde než na Britských ostrovech…
I to svědčí o jeho výjimečnosti. Moc jiných anglických fotbalistů se jinde než doma neprosadilo. Jsou zvyklí na svou soutěž, obrovské nasazení, ale jinde jim adaptace na jiný styl fotbalu dělá problémy.

Čím to podle vás je?
Třeba ve Španělsku, Itálii nebo Německu se hraje více takticky i technicky, není to taková bláznivá jízda jako v Anglii. U Davida Beckhama je třeba brát i to, že byl a možná stále ještě je jedním z nejznámějších britských sportovců vůbec.

Tlak na něj musel být během kariéry obrovský…
To si většina lidí vůbec nedokáže představit! A to neberu jen tu fotbalovou stránku na hřišti, která k tomu u takových prostě patří. On se musel s tlakem vypořádat prakticky pořád, opravdu 365 dnů v roce. Já si stojím za tím, že to je vůbec největší světová celebrita, kterou fotbal má. Dobře si pamatuji, když za ním přiletěla manželka (Victoria Beckhamová) do Milána, tak zavřeli obchod jenom pro něj. Neznám jiného fotbalistu na světě, který by měl taková privilegia.

Arbitr Pavel Julínek (uprostřed).
Julínek chyboval a ligu si už nezapíská

Jak vidíte nadcházející zápas ve Wembley?
Bude to hodně těžké. Věřím, že tam remízu můžeme ukopat, což bych považoval za obrovský úspěch.

Patříte mezi fotbalové osobnosti, které uvítaly to, že se trenérem reprezentace stal Jaroslav Šilhavý. Sledujete nyní národní tým více?
Měl jsem radost, že Jarda Šilhavý dostal u reprezentace šanci. Měl úspěchy na klubové úrovni, má dostatek zkušeností. Já si ho ještě pamatuji jako hráč, kdy dělal asistenta u Karla Brücknera. Myslím, že český fotbal potřeboval takový impulz. Chtěl jsem se do Londýna na zápas vypravit, ale nakonec to z časových důvodů nestihnu. V Liverpoolu totiž hrajeme o den později s AC Milán charitativní zápas.

Takže Wembley vyměníte za další legendární anglický stadion - Anfield.
Přesně tak. Moc se na ten zápas bývalých legend obou klubů těším, lístky v předprodeji zmizeli za pár dnů, bude vyprodáno. Je to vzpomínka na dva finálové souboje Ligy mistrů, kdy se jednou radoval AC Milán a jednou Liverpool. Přijedou tam prakticky všechny hvězdy! A já si splním svůj další sen, že si i na tomto stadionu, kde hrávali mí kamarádi (Milan Baroš, Vladimír Šmicer, Patrik Berger), taky zahraji.

Postoupí podle vás Češi na ME v roce 2020?
V dnešním modelu kvalifikace by bylo smutné, pokud bychom se na Euro nepodívali.

Místo kola namontoval řidič k přívěsnému vozíku skateboard.
Místo kola namontoval opilý řidič k přívěsnému vozíku skateboard
Rekonstrukce inženýrských sítí pod povrchem pravého jízdního pruhu ulice Nádražní v centru Ostravy.
Ostrava je v šoku! Nádražní ulice se znovu rozkope!