Pavle, lze tedy zápas Plzně se Spartou označit jako šlágr?
Určitě, Slavie i Sparta jsou historicky největší české kluby. Každý zápas s nimi je výjimečný. A je úplně jedno, kde zrovna jsou v tabulce.

Nicméně Sparta se teď trápí. Co na to říkáte?
Je jasné, že tam nějaké problémy byly a jsou asi ještě pořád. Sparta má takové prostředky, že je až zarážející, že není schopná postavit mančaft a udržet tam trenéra, který by vytvořil takovou Spartu, o které se dříve říkalo, že je železná.

Zápas 14. kola FORTUNA:LIGY mezi Sparta Praha a Slavia Praha, hraný 4. listopadu v Praze.. Benjamin Tetteh na zemi.
Sparťan Tetteh dostal za derby stop na dva zápasy. Plivnutí komise neprokázala

Máte pro to vysvětlení?
Já nechci dělat chytrého, protože sám trénuju chvilku. Ale jsem přesvědčený o tom, že každý trenér potřebuje minimálně půlrok k tomu, aby hráče lépe poznal, našel s nimi společnou řeč a nastavil v mužstvu nějaký systém, který by fungoval.

Je právě v tomhle Plzeň jiná, protože trenér Pavel Vrba tady je už podruhé delší čas?
Jednoznačně. Větší skupina hráčů už ho zažila a ví, co od něho může čekat, a samozřejmě to je i opačně.

Takže nesouhlasíte s tvrzením, že Plzeň je na ústupu ze slávy?
Já to řeknu jinak: Plzeň za posledních devět let nebyla v lize horší než třetí. Když k tomu připočtete pět titulů a třikrát účast v Lize mistrů, tak je to něco výjimečného. Samozřejmě tahle sezona je malinko jiná, protože Viktorka nehraje evropské poháry, ale o to větší šanci dostanou noví kluci, kteří by se do budoucna měli zasloužit o to, že Plzeň bude stejně úspěšná jako v minulých sezonách.

10. kolo Fortuna ligy - Sparta Praha vs. Slavia Praha
Derby v kostce. Silná Slavia, Sparta stále s mnoha otazníky

Byl jste i ve Slavii, která teď vládne lize…
Pokud udrží takovou formu, jakou má teď, těžko ji bude někdo zastavovat. Ale liga je dlouhá, každé mužstvo potkají výkyvy a záleží na tom, jak je silné a jak rychle se s tím vypořádá. To pak rozhoduje o úspěchu v dlouhodobé soutěži.

Čím si vysvětlujete vzestup Slavie?
Nezanedbatelnou součástí je finanční stránka. Ale taky tam přišel trenér, vybral si hráče, kterým věří a oni věří jemu. Proto jsou takhle nahoře.

Pojďme ale zpátky k neděli, kdo podle vás vyhraje?
Podle papírových předpokladů je Plzeň favorit. Ale každý zápas začíná za stavu 0:0, když nedáte gól, nevyhrajete. To není klišé, ale pravda. Já si myslím, že Viktorka vyhraje, hraje doma. Vídám i tréninky kluků a vím, že forma není úplně špatná. U některých jedinců bych řekl, že je výborná.

Tomáš Souček
Tomáš Souček: Se Spartou chci hrát i třikrát za půl roku