Rooney začal s fotbalem v Liverpoolu, do velkého světa nakoukl v Evertonu, ovšem hvězdou se stal o kousek dál v Manchesteru United.

Za "Red Devils" odehrál 559 zápasů a nastřílel stěží uvěřitelných 253 gólů. Byl ikonou, miláčkem fanoušků a postrachem obránců. S týmem získal pět titulů! Byl také lídrem reprezentace, v jejímž dresu přidal dalších 53 zásahů. To je rekord - Rooney překonal i legendárního Bobbyho Charltona.

Když se ohlédl za kariérou, došlo na úsměv. "Občas to připomínalo houpačku, ale nic bych neměnil,“ dodal útočník narozený v roce 1985.

Tomáš Souček
Souček hlásí: Fotbal v Anglii je lepší než řízek. Ať ten sen trvá co nejdéle

Teď končí. Mnozí by řekli, že docela brzy. Ovšem on je nad věcí. Sympaticky přiznává, že čas je neúprosný a přednost má dostat mladší generace. Na druhou stranu - leccos z kariéry fotbalisty mu prý bude chybět. 

"Utěšuje mě to, že zůstávám u fotbalu," poznamenal.

Ano, okamžitě po konci kariéry už má Rooney nové angažmá. Bude zastávat roli trenéra! Angažmá mu dopřejou v druholigovém Derby County, kam přišel na začátku sezony jako hráč. Na podzim už pomáhal jako dočasný kouč a teď se dočkal jmenování na plný úvazek.

"Cítím tady úžasný potenciál. Skvělý stadion, mládež, fanoušci. Měl jsem jiné nabídky, ale tohle je pro mě nejlepší místo," dodal.

Jeho první úkol je zřejmý: tradiční klub musí dostat z pásma sestupu. Teď je Derby 22. z 24 týmů v Championship. Nic lehkého…

Video: Nejlepší góly Wayna Rooneyho za Manchester United

Zdroj: Youtube
Diana Langes-Swarovski, ředitelka klubu WSG Tirol
Zázračná blondýna ve fotbale. Klub z Alp přišel o svůj klenot, a to doslova