Teplický fotbalový podzim, který pro skláře skončil v podobě 14. místa tabulky, označil za nepovedený. „Nebudu ho dělit na dobu před mnou a období se mnou. Sezona je jen jedna a všichni jsme od ní čekali víc. Kádr potřebuje okysličit, proto přibližně čtyři hráči odejdou, čtyři až šest přijdou," uvedl zkušený 55letý kouč, který vedl mimo jiné Spartu či slavné řecké kluby Panathinaikos Athény nebo OFI Kréta.

Náladu vám nezlepšil ani závěr podzimu, kdy jste tým dostat ze sustupového pásma?
Na zajištění a tradice Teplic musíme být jinde, není to podle představ. Poslední výsledky nás nesmějí uspat a uchlácholit. Jaro bude strašně těžké a situace se může zhoršit k rapidně horšímu. Liga šla ohromně nahoru. Ale strach mít nesmíme. Panika není na místě, strach je nejhorší rádce.

Co vás trápí nejvíc?
To, co jsme hráli venku, bylo svým způsobem nedůstojné. Třeba první půle na Baníku, to si naše mužstvo dovolit už nemůže. Ano, hráli jsme pod psychickým tlakem, neudělali sérii dvou tří zápasů,  v kádru musí být něco špatně. Nemůžeme si přece vybírat soupeře, proti kterým chceme hrát. Tým je dlouhodobě uspokojený, hráči nemají velkou motivaci, nejsou hladoví a s tím je třeba něco udělat.

A co vám naopak dává naději?
Uklidňuje mě, že jsem mužstvo poznal, udělal jsem si obrázek. Myslím, že jsem se zorientoval a už vím, kde nás tlačí bota. Z toho budou vyplývat změny, které nyní v kádru nastanou. Ideálně složený není.

Můžete být konkrétnější?
Kádr budeme pomalinku obměňovat. Potřebuji hráče, kteří nechají na hřišti všechno. Je mi jedno jestli je z regionu, nebo ne. Musí to být profík. V hlavě mám více jmen. Sháníme především na pravou stranu obrany a zálohy. Dovedl bych si představit jednoho kvalitního útočníka k Mahmutovičovi. Potřebujeme zvládat i zápasy do plné obrany. Z Mostu si stahujeme Abida Mujagiče, z Chomutova přichází Tomáš Smola, kterého jsem nejednou sledoval. Hledáme v lize i třebaže nechci z Teplic dělat cizineckou legii, poohlížíme se i mimo republiku.

Máte na mysli Martina Fenina?
Tam jsme jednání ukončili. Pokud by měl přijít, tak jedině s pokorou a respektem. Jednal jsem s ním férově, ale nechtěl jsem, aby měl Teplice jen jako zástrčku. Vycítil jsem, že preferuje zahraničí. Nic ve zlém, přeji mu hodně štěstí.

Už víte, kdo Stínadla opustí?
Pokračovat nebude Petr Lukáš. To bylo moje nejtěžší rozhodnutí. Vycházíme spolu, známe se už ze Sparty a naše vztahy jsou nadstandardní. Byl kapitán i lídr kabiny, ale takový je fotbalový život. Já potřebuji rychlejší hráče, hráče s jiným stylem. Více šancí dostává Michael Lüftner a bylo by špatně, aby tady Petr jen paběrkoval. V létě mu končí smlouva. Žádného z trenérů tady naplno nepřesvědčil Alen Melunovič, i když je zajímavý typ. Potřebuji k Mahmutovičovi pracovitějšího útočníka. Nejde, aby se do defenzivy nezapojoval ani jeden. Místo Václava Ježdíka potřebujeme větší kvalitu a Jan Hošek dostal nabídku z Polska a nebránili jsme mu. Kádr musíme okysličit.

Kdo bude jeho novým lídrem?
To je další věc. Štěpán Vachoušek je super kluk, pomáhá mladým, pracuje s nimi, je pozitivní, ale není přirozený lídr. Tím by se mohl stát obrovský srdcař Admir Ljevakovič, který na hřišti nechá všechno. Jen zbytečně sbírá karty, o tom si promluvíme, ale jinak by měl být lídrem on.