FK Teplice společně s občanským sdružením ShineBean, které působí na poli mezinárodní humanitární a rozvojové spolupráce, připravilo výjimečný projekt. Jeho cílem je podpořit rozvoj kopané v Keni.

Celou akci odstartuje žlutomodrý klub při nedělním utkání s Příbramí, které se hraje na Stínadlech od 17 hodin. Fotbalový klub tak pokračuje ve svém projektu „V Teplicích je budoucnost" další zajímavou iniciativou. Jejím mottem je věta „Dopřejte kopačkám, které jsou v autu, novou rozehrávku!"

„Jsme moc rádi, že se můžeme připojit k této bohulibé akci. Uděláme všechno pro to, aby se do Afriky odeslalo co nejvíce fotbalových věcí," řekl na úvod pondělní tiskové konference ředitel FK Teplice František Hrdlička. „Svou hodnotu mají v Keni i kopačky, které už ani nepoužíváme. Proto i v naší kabině budeme hledat starou výstroj, zapojí se do toho sami hráči," dodal a obratem společně s hráči Tomášem Grigarem a Štěpánem Vachoušekm předal zástupkyním ShineBean dvě páry kopaček a jedny brankářské rukavice. „Trochu doufáme, že si tím i hráči uvědomí, jak se mají lidé v jiné části světa a že my se nemáme úplně špatně," zvedl směrem k hráčům obočí Hrdlička. „Je to výborná věc, protože děti tam nemají takové štěstí jako my. Je jen dobře, že můžeme pomoct. Čím víc nás bude, tím lépe,"burcuje veřejnost Štěpán Vachoušek.

„Spolupracujeme se základními i středními školami v Keni. Sportovní vybavení je pro děti tam naprosto nedosažitelné a fotbal je tam lidový sport. Už jsme tuto akci v menší míře pořádali v minulém roce a děti v Keni z ní měly obrovskou radost. Jsme moc rádi, že děti můžeme podporovat ve fotbale. V loňském roce putovalo vybavení do čtyřech základních škol a dvou fotbalových klubů, jelikož je potřeba vybavení v Keni opravdu veliká, tak nyní již máme nakontaktované další základní a střední školy," uvedla za ShineBean o. s. Renata Rokůsková.

Tepličtí už dříve podporovali Afriku v jejím sportovním rozvoji. Nyní se odhodlali k velké akci, do které chtějí zapojit co nejvíce klubů a také sportovních fanoušků. „Původně jsme to chtěli spustit se Spartou, kde to domlouval Lukáš Přibyl, ale dopadlo to, jak to dopadlo," prozradil ředitel obchodu a komunikace Petr Heidenreich. Přibyl v únoru zemřel po selhání srdce. „Přáli bychom si, aby se naše iniciativa rozrostla do všech klubů Gambrinus ligy a také do klubů z nižších soutěží. Teplice chtějí být vzorem pro ostatní a pomáhat," dodal.

Už v neděli se na Stínadlech při ligovém utkání s Příbramí rozběhne sběr starých kopaček a dalšího fotbalového vybavení pro Keňu. Akce bude pokračovat i při dalších domácích zápasech Teplic – 2. září při severočeském derby s Jabloncem a 23. září během atraktivního duelu s Viktorií Plzeň.

Klub podpoří také keňské umělecké řemeslníky, kteří vyrobili speciální mastková srdíčka ve žlutomodrém provedení s logem FK Teplice. K dostání budou za 70 korun na stadionu ve fanshopu, ale i v internetovém e-shopu. Během zmiňovaných zápasů bude Keňa na stadionu prezentovaná výstavou fotografií, proběhne také workshop pro děti.

Zajímavost na konec: Hrdlička nevyloučil, že Teplice v budoucnu sehrají s některým keňským klubem přátelské utkání. Mimochodem – prvním keňským hráčem v dresu Teplic mohl být Patrick Oboya. Žlutomodří tohoto mosteckého hráče v létě 2009 testovali, nehodil se jim však do herní koncepce.