Jediný, kdo jede ze severočeského trojlístku o víkendu ve 22. kole ven, je Jablonec. Třetí tým tabulky bude ve stíhací jízdě za vedoucím tandemem Plzeň Sparta pokračovat na hřišti předposledních a sestupem namočených Českých Budějovic, kde však z posledních sedmi ligových zápasů vyhrál jediný.

Teplicím bude vedle špílmachra Vachouška, jenž má stop za červenou kartu na Spartě (0:1), chybět i kreativní krajní hráč Nivaldo, jenž včera definitivně přestoupil do běloruského Dinama Minsk. Skláři se s ním nedohodli na prodloužení v létě končící smlouvy, a tak se ho snažili alespoň na poslední chvíli trochu zobchodovat.

„Odchod Nivalda nás mrzí, zároveň nás ale mrzí, že vůbec nejevil zájem jednat s klubem na prodloužení smlouvy. Jednání probíhala od konce loňského léta. Nivaldo dostal od našeho klubu poslední nabídku, která mohla zdvojnásobit jeho současný příjem, přesto jsme byli odmítnuti a do dalšího finančního přetahování jsme již vstupovat nechtěli i s respektem k dalším hráčům v našem klubu," říká sportovní ředitel Jan Skýpala.

Nivaldo, 26letý záložník, přišel do FK Teplice v létě 2013 z portugalské Academicy Coimbra. Ve žlutomodrém dresu odehrál 48 prvoligových zápasů, v nichž dal 8 branek.

Už v zimě Teplice přišly o další oporu Aidina Mahmutoviče, který přestoupil do Plzně. Na západ Čech v létě zamíří i záložník Egon Vůch.

Nyní se Teplice soustředí na zápas s tabulkovým sousedem, čtvrtou Mladou Boleslaví. „Je to pro nás utkání jako každé jiné, ale je pravda, že je přeci jen trochu pikantnější, protože se potkají týmy, které hrají o poháry. Mladá Boleslav má velkou ofenzivní sílu a dokázala to i v týdnu v poháru na Slovácku, kde dala dva góly venku. Nečekám, že by soupeř oproti poslednímu ligovému zápasu měnil sestavu. My naopak máme za sebou třízápasovou nepovedenou sérii, ale já na tyhle série moc nedám. Hrajeme doma a chceme bodovat," řekl teplický trenér Petr Rada.

„V předchozích ligových kolech jsme třikrát za sebou vyhráli a věřím, že po dvou týdnech reprezentační pauzy na tuto sérii navážeme. Pro postup do evropského poháru je totiž pro nás utkání v Teplicích velmi důležité," uvedl Karel Jarolím, kouč hostů.

Když přijede na Stínadla středočeský klub z města automobilů, mají se fotbalisté v žlutomodrých dresech proč bát. Mladá Boleslav totiž pod Bouřňákem ráda loupí, z deseti pokusů jí Teplice na svém stadionu porazily pouze dvakrát! Naposledy na začátku sezony 2012/2013, kdy výhru 1:0 obstaral Aidin Mahmutovič. I v sobotu musí být ve střehu, vždyť Bolka přijíždí s aktuální šňůrou tří výher v řadě.

„Skláři" budou bojovat také s dvoutýdenní herní pauzou. „V první týdnu jsme ji využili, abychom trošku dohnali kondici a fyzický fond, ale ve druhém týdnu jsme ji zase asi trošku ztratili, protože počasí, které panuje, moc trénink nedovoluje," prozrazuje obránce či záložník FK Teplice Jan Krob. Se svými spoluhráči musel trénovat na umělé trávě, což je na přelomu března a dubna rarita. Všechny nás to překvapilo. Teď už sice můžeme trénovat na trávě, ale zase nám to komplikuje silný vítr, takže občas hledáme i balóny po hřišti, protože nám je vítr odfoukne," usmívá se „Krobík". A co říká před dnešním duelem, který na Stínadlech začíná v 17 hodin? „Minule jsme doma ztratili, to se nesmí stávat, takže teď to chceme odčinit. Hlavně bychom se rádi trošku přiblížili Mladé Boleslavi. Bude to ale těžké, zvlášť na terénu, který nás ček. Nebude to asi tolik o fotbalovoti, jako spíš o bojovnosti a nasazení. My se budeme snažit pro vítězství udělat maximum."