VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když málo běháme, dostaneme "čočku". Pomáhá nám, tvrdí Ljevaković

Teplice – Tepličtí fotbalisté za sebou mají první přípravné utkání (Modlany porazili 8:0) a už ve středu je čeká druhé, v Písku, kam odjeli na kondiční soustředění, změří síly s Táborskem. Do boje se vrhne i Admir Ljevaković, který je na Stínadlech nepřetržitě už od roku 2007. Na dovolené pustil z hlavy závěr minulé sezony, v níž Skláři přišli o evropské poháry.

27.6.2017
SDÍLEJ:

Teplice - Modlany 8:0Foto: Deník/František Bílek

„Dlouho jsme byli zklamaní, hlodalo nás, že jsme mohli hrát pohárovou Evropu. Pro mě to možná byla poslední šance. V dalších sezonách třeba už nebudu hrát takovou porci zápasů. Jako každý člověk stárnu, bude mi třiatřicet. Ale ten kádr, který tu máme, má potenciál minulou sezonu zopakovat," tvrdí zkušený defenzivní speciál v exkluzivním rozhovoru.

Jak jste se změnili pod trenérem Šmejkalem?
Podzim asi nebyl z naší strany tak kvalitní. Byly tam pasáže, kdy jsme zahráli čtyři zápasy dobře, pak to zase tak dobré nebylo. Ale nevím, co se na jaře stalo. Nějak si to sedlo a jeli jsme. Hodně tomu pomohl i kondiční trenér Tonda Čepek. Trenéři po nás chtějí, abychom nešetřili krokem. Podle mě ta Evropa nevyšla jen proto, že jsme v závěru nehráli kompletní.

Odešel Štěpán Vachoušek. Budete se snažit po něm převzít vůdcovskou roli?
Je to těžké vzít. Musíte to mít v sobě, Vachy to tam měl, byl v kabině číslo jedna. Já se za mančaft určitě vždy položím, pomůžu každému na hřišti i mimo, ale bude to těžké.

Zmínil jste kondičního trenéra Čepka. Opravdu vám tak hodně pomohl?
Určitě. Zimní příprava byla hodně náročná. Tonda vše dobře načasoval, připravil. On se dívá na špičkové týmy, které hrají evropské pohárové soutěže, snaží se novinky z jejich kabin přinášet. Trenéři s námi pracují i tak, že u nás víc hlídají, kdo kolik naběhá. Jakmile jsme pod hranicí, tak dostáváme „čočku" a příště to musí být lepší.

Jak to v praxi vypadalo?
Když se zápas nepovedl, tak na to koukali ještě víc. Říkali, že kdybys tady běžel víc nebo tady přidal, tak jsme možná gól nedostali. Nebo že bychom se snadněji dostávali do šancí, kdybychom přidali na kroku. Nás to fakt hodně posunulo, po každé té „čočce" jsme se snažili jezdit ještě víc. Na druhou stranu mi trvalo, než jsem se do toho dostal, protože si myslím, že to není jen o běhání. Například Hradec měl nejlepší statistiky v běhání, ale sestoupil. Ale pochopil jsem, že je potřeba zvládnout to běhání dohromady s kvalitou na balonu.

Takže po té „čočce" radši poběžíte i tam, kam byste normálně neběžel?
Jo, tak to je, mám to pak v hlavě. Někdy jsem pak v rozporu, protože na mojí pozici musím přemýšlet i takticky, abych neběhal někam zbytečně a držel svůj prostor. Je to složité. Nemůžu běhat všude a nakonec nebýt nikde.

Vy jste měl sezonu, ve které jste dostal rekordně nízký počet karet. Mělo i tohle na rekordu nějaký podstatný vliv?
Určitě! Když jsi dobře připravený, tak jsi všude včas. A ani nejsi tak nervózní, nereaguješ podrážděně na rozhodčího.

Jaká bude ta příští sezona?
Bude to těžký, laťka je vysoko. Ale když navážeme na jaro, tak to bude dobré. Chceme se zase poprat o Evropu, ale musíme chytit začátek, abychom pak na sebe nekoukali.

Říkal jste, že pro vás možná bylo jaro poslední šancí na Evropu. Cítíte se už tedy za zenitem svých sil?
Někdy jsem si to myslel. Hlavně když nějak zápas nevyšel a ještě jsem slyšel, že jsem naběhal málo. Ale pak jsem zase odehrál dobrý zápas a podobné myšlenky mě opustily. Já to rozhodně jen tak nezabalím. Budu se pořád prát a bojovat, i když mi bude třiatřicet. Možná mi pomůže i konkurence, která tu je. Tonda Čepek mě v posledních zápasech chválil; kvitoval to, že jsem i konec sezony fyzicky zvládl a vydal se na maximum. To mě potěšilo, statistiky totiž ukázaly, že moje výkonnost v koncích zápasů dolů nešla. Tak to zatím vypadá, že ještě budu moct hrát.

Jestli ten váš pocit nebyl vyvolán i tím, že jste se na jaře vracel po zranění. To je pro staršího hráče vždy nepříjemnější, než bývá pro mladšího fotbalistu.
Ano, to bylo určitě těžké. Také to, že jsem měnil pozici; hrál jsem stopera, pak jsem šel zase na defenzivního záložníka… Trenér ale říkal, že se spíš bál toho, že to nezvládnu fyzicky, ale vše bylo v pořádku. Možná to je spíš můj osobní pocit. Já musím cítit, že jsem zápas zahrál dobře. Ale když pak mám ten pocit a uslyším, že jsem běhal málo, tak ten pocit je sražený dolů.

Koukám, že tyhle statistiky se hodně řeší.
Souboje, sprinty, naběhané kilometry. Ale to není jen v Teplicích, je to teď zkrátka takový trend. Fotbal šel úplně jinam. Možná že se ani nekouká na to, jak jsi zahrál zápas, ale spíš na to, jaké máš statistiky. Ale jak říkám, Hradec měl nejlepší statistiky a sestoupil. Nebo, stalo se v Mladé Boleslavi, že jsme potkali Marka Matějovského, který nehrál. Ptali jsme se, proč nehraje; takový skvělý fotbalista, ale není v základu. Říkal, že na tom není dobře, že podle statistik málo běhá, nemá sprinty, tak mu trenér nedává šanci. Tak to zkrátka teď ve fotbale je. Ale nám to pomohlo, sedlo si to, takže pokud to takhle bude dál, tak to bude jedině pro nás dobře.

Takže jste spíš takový staromilec, který říká, že fotbal není tak složitá hra, že to není věda.
Jak říkám, nám tohle pomohlo. Skloubili jsme fotbalovost a tu atletiku, povedlo se nám to. Ta fyzička je v dnešním sportu nesmírně důležitá. I v devadesáté minutě pak můžete otáčet zápasy. Jasně, ze začátku mě to štvalo, možná i teď mě štve, když mám dobrý pocit ze své hry, ale dozvím se, že jsem běhal málo. Díky tomu, že nám to ale pomáhá, tak těmhle metodám věřím.

Na druhou stranu jste ztratili koncovky v Příbrami, v Plzni, na Slavii…
Ano, ale tam to nebylo o fyzičce. Tam jsme to prohospodařili takticky, navíc soupeři měli velkou kvalitu, hlavně tedy Slavia a pak také Plzeň. Dokázali nás přitlačit, donutili nás udělat chyby. Tam jsme to prostě sehráli blbě.

Autor: František Bílek

27.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Potravinářství - Potravinářství Řezník, uzenář 16 000 Kč

Řezníci a uzenáři Mistr výroby - výroba kebabů a masových špízů. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: znalost technologických postupů výroby kebabů a špízů, přípravy marinád, orientace v systému HACCP, praxe na obdobné pozici, výborný fyzický stav - práce v náročném prostředí , V případě zájmu zasílat životopis na email: keno.trading@yahoo.com. Pracoviště: Kebab factory s.r.o., náměstí Svobody, č.p. 16, 417 03 Pozorka. Informace: Martina Turečková, +420 417 538 843.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 17 670 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Manipulační dělník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17670 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nástup možný IHNED, Nizozemská společnost Snoeks Automotive se zabývá přestavbami užitkových vozů. V pobočce v Krupce probíhá kompletace výrobků určených pro tyto přestavby v jednotlivých výrobních odděleních. V současné době hledáme spolehlivého kolegu, který bude mít na starosti zavážení jednotlivých výrobních oddělení obalovým materiálem, odvážení použitého materiálu, obsluhu venkovního drtiče na kartony, úklid ve výrobní hale a na venkovních dvoře., , NAŠE POŽADAVKY, o Spolehlivost, flexibilita, o Ochota pracovat přesčas, o Průkaz na VZV - výhodou, o, , NABÍZÍME, o Měsíční bonusy do výše 3 000 Kč, o 25 dnů dovolené, o Stravenky , o Příspěvky na penzijní nebo životní připojištění , o Bonusy na dovolenou a Vánoce, o Náborový bonus 10 000 Kč, o Flexi poukázky, o Občerstvení na pracovišti zdarma, o Práce v dynamické nizozemské společnosti, o Moderní pracovní prostředí, mladý kolektiv, o Firemní akce. Pracoviště: Snoeks automotive cz s.r.o., Kateřinská, č.p. 103, 417 42 Krupka 1. Informace: Petra Blahníková, +420 477 101 210.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 14 900 Kč

Číšníci a servírky Servírka/číšník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vyučení v oboru nebo základní vzdělání + 2 roky praxe, Výhodou bydliště Bílina a okolí, Hlásit se telefonicky na tel. č. 737 351 449 Po - Pá 9 - 17 hodin. Pracoviště: Jana stillerová 001, Aléská, č.p. 268, 418 01 Bílina 1. Informace: Jana Stillerová, +420 737 351 449.

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 13 000 Kč

Pomocní kuchaři Pomocní kuchaři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vhodné pro OZP. Nástup možný IHNED. , Nabízíme: závodní stravování, příspěvek na dopravu, V případě zájmu zaslat životopis na: motejl@bufetcz.eu. Pracoviště: Actanola s.r.o. 002, náměstí Svobody, č.p. 3316, 415 01 Teplice 1. Informace: Michal Motejl, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Silný vítr zaměstnal hasiče i energetiky

Czech Fashion Week 2017.
27

Teplice budou o víkendu patřit světové módě

Žena s nožem v ruce zaútočila na strážníka. Je psychicky nemocná

Dubí - Dubský strážník, který zasahoval u kontroly panelového bytu v Dubí, měl velké štěstí.

Provoz na zavalené lokálce z Teplic do Lovosic má zachránit petice

Teplice /FOTO, VIDEO/ - Autoři dokumentu chtějí získat v průběhu léta 50 tisíc podpisů.

V Teplicích se sejdou zastupitelé, projednají změnu názvu ulice

Teplice - Tři desítky bodů mají na programu zastupitelé v Teplicích, kteří se sejdou v pátek na magistrátu.

Bagr v kině a marihuanové stanové městečko ve vile: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 21. června 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT