Jak se holky adaptovalyv 1. lize? Byl to velký skok, nebo to zvládly v pohodě?
Na tuhle otázku se mi těžko odpovídá, protože jsem holky ve druhé lize netrénoval, viděl jsem jen pár jejich zápasů. Velký skok to byl, pokud koukáme na týmy jako Slavie a Sparta, dokonce i ostatní týmy mají podle mého názoru vyšší kvalitu, než měly týmy ve druhé lize. Adaptace stále ještě probíhá, protože se první liga na rozdíl od té druhé hraje na celé hřiště. To je pro holky největší skok. Všechno je pro holky tedy nové a musí hrát jiný fotbal. Zvládají to ale zatím dobře, jsou učenlivé.

Holky získaly tři výhry. Říká se, že poprvé je to vždy nejsladší. Bylo to i ve vašem případě?
Byl to zápas s Duklou Praha, který jsme vyhráli po velmi krásné brance 1:0. Holky si stoprocentně první tři body náležitě užily, ale jestli pro ně byly nejsladší, to nevím. Ten zápas se nám totiž herně tolik nepovedl, takže pro mě to nejsladší tři body nebyly.

Co bylo základem těch výher? Respektive které atributy bylo důležité zlepšit, aby se výhry dostavily?

Základem těch tří výher, které nám přinesly do tabulky 9 bodů, bylo dát víc gólů než soupeřky (smích). Pro mě však ne vždy každá výhra opravdovou výhrou je, naopak ne každá porážka je pro mě opravdovou porážkou. Zatím musíme zlepšovat úplně všechno. Nejvíc možná hlavu, protože holky se často zbytečně bojí.

I. liga, 4. kolo, FC Baník - FK Teplice: 3 : 3, na snímku Martin Fillo
Fillo přestupuje do Ostravy, v Teplicích chtěl třikrát vyšší plat

Na které hráčky se nejvíc spoléháte? Máte pevnou kostru družstva?
My jsme tým. Každá holka je pro nás důležitá. Už jenom z toho důvodu, že nás není 20. Nechci tady tedy někoho vyzdvihovat, že je lepší než ostatní, protože to pro mě ani není směrodatné. Směrodatné je pro mě to, kdo se jak snaží. Někdo maká víc, někdo míň. Každopádně trochu přidat můžeme ještě úplně všichni.

Jak se děvčata oklepávala z dvouciferných porážek? Jak jste na ně v tu chvíli působil, co jste jim říkal?
Já výsledky neřeším. Snažím se to naučit i holky. Je to stejné jako v životě. Podle výsledků, a to jak ve sportu, tak v životě, nás můžou hodnotit pouze lidé, kteří nás neznají, anebo jim na nás nezáleží. Výsledné skóre 10:0 nebo 0:10 ještě totiž nezaručuje štěstí, radost, rozvoj, stejně jako nám jakákoliv částka na účtu nezaručí, že budeme šťastní. My opravu prohráli v sezóně zatím jen dva zápasy, a to venkovní duely s Plzní a Hradcem, přitom ani jeden výsledek nebyl dvouciferný. Doufám, že holky už trochu přijímají mou filozofii a dvouciferným skóre se příliš netrápí, protože vědí, že to není to nejdůležitější.

Jaký fotbal se holkám snažíte ordinovat?
Odvážný. Jde mi o to, aby na hřišti zkoušely, co je napadne, protože tohle je dle mého nejlepší způsob, jak se učit. Platí totiž, že odvaha = chyby = učení. Nepotřebuji za každou cenu vyhrávat, proto dovoluji holkám chybovat, čímž se učí.

Jakub Dovalil ještě coby trenér české reprezentace do 21 let
Teplice chtějí získat tři posily. Mají nahradit Šušnjara a zřejmě i Filla

Jak chcete, aby se prezentovaly?
Chci, abychom hráli jako tým, aby všichni makali na 100 % a nebáli se. Teď letí písnička Když nemůžeš, tak přidej víc. To je heslo, kterého bychom se měli držet.

Co vás na jaře v lize čeká? Podle tabulky záchranářské práce.
Z naší ligy se nesestupuje. Budeme se chtít v každém zápase zlepšovat. Holky v zimě čeká náročná práce. Začneme druhý týden po Novém roce. V půli února jedeme na soustředění do Roudnice. Na podzim nás docela trápila fyzická kondice, proto se zaměříme na její zlepšení. Bohužel nám liga startuje až na začátku dubna, takže příprava bude velmi dlouhá.