Ano, takový je roční rozpočet tuzemské fotbalové asociace. Mládež, reprezentace nebo dotace do stadionů. To vše (a mnohem víc) má v gesci tento kolos.

A právě v úterý se rozhodne, kdo jej bude v příštích čtyřech letech řídit. Na mimořádném jednání, které se koná v Nymburku, má být zvolen nový šéf.

Petr Hynek, ředitel FK Teplice
„Říct, že budeme hrát o poháry, je těžké,“ ví teplický ředitel Hynek

Možná to už víte, ale pro jistotu: o pomyslný trůn se ucházejí dva muži – Martin Malík a Petr Fousek. Tedy ti samí kandidáti, jejichž boj skončil v červnu patem.

HAŠTEŘENÍ O STANOVY

Jak to, že se tehdy předseda nezvolil? V normálním světě by slavil Malík, jenž dostal 124 hlasů – volit může 202 delegátů. Ale fotbal (a ten zdejší obzvlášť) si stanovil určitá specifika, přes která nejede vlak.

Delegáti zastupují různá prostředí. Někdo je z profesionálního klubu, další je činovníkem z malého okresu. Ale hlavně jsou rozděleni na českou a moravskou komoru. Stanovy říkají, že předseda bude zvolený jenv případě, kdy má podporu obou komor. Právě to zablokovalo červnové jednání.

FK Teplice, bývalí hráči. Ilustrační foto.
Bet X Cup ovládly legendy z Teplic, Arma skončila čtvrtá

Jak to dopadne nyní? To je velká neznámá. Zástupci obou komor se totiž nemají moc v lásce. Hašteření může pokračovat – jak Čechy, tak Morava už přišly se svým návrhem, jak změnit stanovy, aby zvolily předsedu.

A tenhle způsob navíc přináší dost otázek. „Je to celé fraška,“ řekl Ladislav Vízek, častý kritik poměrů.

Samozřejmě, jde o moc (a o ty peníze, v roce 2016 dostala asociace od ministerstva školství dotace ve výši 374 milionů korun).

Kdo je kdo? Souboj o předsedu v kostceZdroj: DENÍK

Chtěli byste v čele vidět  třeba Pavla Nedvěda?

Osobnosti českého fotbalu sledují poslední události bez většího zájmu. A na rovinu: není se čemu divit.

NADĚJE V PŘÍMÉ VOLBĚ

Poslední snaha o revoluci(v podání Ivana Haška) dopadla nezdarem – legenda opustila „bafuňářskou“ židli předčasně v roce 2011. A až pak se začalo šuškat, proč: prý neprosadil nic, aniž by to chtěl i Roman Berbr. Už tehdy měl šíbr velký vliv.

Na zimním stadionu v Bílině se fotbalisté Teplic rozloučili s rokem 2017 hokejovým zápasem se záchranáři. Fotbalisté prohráli 3:5
FOTO: Fotbalisté Teplic hráli hokej se záchranáři. Ti je pak museli ošetřovat

A teď dvě vyjádření od současných kandidátů. Na na adresu Berbra Malík řekl: „Má zkušenost s ním není tak negativní.“ Fousek to vidí jinak, leč diplomaticky sdělil: „Náš náhled na fotbal se dost liší.“

Český fotbal (čtěte: jeho nejvyšší představitelé) by se měl především zamyslet. Ne zbůhdarma nezačíná široká veřejnost diskutovat o tom, zda by si fotbal neměl vzít příklad z přímé demokracie.

Jak by se vám zamlouvalo, kdyby hlasoval každý hráč, trenér a jakýkoli funkcionář sdružený v asociaci?

„Možná je to cesta, jak fotbal změnit. Ale chce to začít s personální obměnou už od krajů a okresů. Právě tam začíná ona chobotnice,“ dodal Vízek.

A na závěr jeden dodatek: Češi by si hlavně neměli vzít příklad z Argentiny. Volba předsedy tam skončila remízou 38:38. Nebylo by na tom nic špatného, kdyby nehlasovalo 75 lidí…