První novodobý pokus o znovuprobuzení fotbalu v Krušnohoří je za námi. V Brandově u hranic se Saskem se konal kemp pro mladé naděje nejpopulárnějšího sportu světa. Probíhal čtyři dny a byl určen dětem od šesti do dvanácti let.

„Kemp jsme uspořádali ve spolupráci s obcí Brandov a Nadačním fondem Ústeckého kraje na rozvoj fotbalové mládeže, abychom právě v Krušnohoří vzbudili u dětí větší zájem o fotbal,“ vysvětlil trenér mládeže Fotbalové asociace ČR z Krajského fotbalového svazu Ústeckého kraje Jan Štefko.

Kempu se zúčastnilo dvanáct přičemž pět jich bylo z Brandova a Hory Svaté Kateřiny a sedm z německých příhraničních městeček Deutschneudorf, Seifen a Olbernhau.

Teplice - Brno 1:4
Hráči versus klub. Teplický spor může skončit až u soudu

O děti se starali kvalifikovaní trenéři. Hlavním zaměřením byl samozřejmě fotbal, ale prostor dostaly i další sportovní aktivity, soutěže i třeba gymnastická cvičení. Nechybělo ani zpestření v podobě vycházky k příhraničnímu potoku, kde mladí sportovci rýžovali zlato, aby nakonec našli zlaté medaile s fotbalovou tematikou.

Pořadatelé kempu pevně věří, že to nebylo naposled, co se podobná akce v krušnohorském pohraničí uskutečnila. „Byla to taková první vlaštovka opětovného probuzení fotbalu v Krušnohoří. Do budoucna bychom chtěli při základní škole v Hoře Svaté Kateřiny založit fotbalově pohybový kroužek a postupně děti přivést k organizovanému fotbalu nebo aspoň k pravidelným pohybovým aktivitám s všeobecným sportovním zaměřením,“ doplnil Štefko.

Další dva kempy se chystají

Krušnohorský fotbalový kemp není jediným, který se pod hlavičkou mosteckého fotbalového svazu o prázdninách uskutečnil. V plánu jsou další dva.

Od 30. července do 3. srpna pořádá Okresní fotbalový svaz Most v pořadí už čtvrtý příměstský fotbalový kemp, jenž bude mít základnu na fotbalovém hřiště v Mostě - Čepirohách.

„Kemp pořádáme opakovaně každý rok a děti, které jím v minulosti prošly, vědí, že není pouze o fotbalovém drilu,“ řekl šéf kempu a trenér Zdeněk Kopas s tím, že se jedná spíše o vyplnění celého týdne různými soutěžemi nebo návštěvami rozličných aktivit v Mostě. „Kemp děláme pro všechny děti, které mají zájem o sport a zábavu. Nemusí to být ani fotbalisté. Na kempu přivítáme jak kluky, tak děvčata,“ doplnil Kopas.

Tak vypadal loňský kemp v Čepirohách:

Fotbalový kemp v posledním prázdninovém týdnu pořádá divizní klub Baník Souš. Určený je kategorii přípravek a mladších žáků včetně dívek. „Také nebude jenom o fotbalu, i když to je stěžejní náplň,“ zmínil sekretář klubu Petr Černý s tím, že součástí programu jsou například soutěže nebo návštěva aquadromu či kina.

Kemp vyvrcholí návštěvou tréninku A mužstva divizního Baník Souš a besedou s fotbalovými osobnostmi bývalým reprezentantem a v současnosti trenérem Petrem Johanou a dlouholetým soušským hráčem Václavem Štípkem.

David Vaněček je posilou z Hradce Králové
Teplický Vaněček jde do Skotska? Ne, žádná nabídka nepřišla, popírají "skláři"